Demența – simptome, cauze și tratament

Demența – În copilărie era un subiect de glumă, când am crescut mai mari îl auzeam folosit ca insultă la adresa altora. Dar atunci când unul din părinții noștri, partenerul conjugal sau altcineva drag a fost diagnosticat cu demență, acest cuvânt  a căpătat un sens nou care evocă o teamă profundă de necunoscut. Această teamă poate fi mult atenuată dacă înțelegem ce este demența, care sunt câteva lucruri practice pe care le putem face pentru a ameliora simptomele ei sau cum îi putem face față.

Ce este Demența?

Înainte de toate trebuie specificat clar că DEMENȚA NU ESTE O BOALĂ în sine, cum este tuberculoza, alzheimerul sau alte boli care pot fi izolate și definite ca având granițe clare. Mai degrabă Demența este un TERMEN GENERAL care descrie o GAMĂ LARGĂ DE SIMPTOME asociate cu degradarea memorie sau a altor abilități de gândire într-o măsură atât de mare încât împiedică buna desfășurare a activităților normale ale vieții de zi cu zi.  Bineînțeles fiecare dintre noi uităm din când în când unde ne-am pus cheile, avem lapsusuri sau facem greșeli gramaticale. Așadar unde este granița între uitarea ocazională și demență?

Simptomele Demenței

Simptomele demenței pot fi foarte variate, dar pentru ca cineva să poată fi diagnosticat cu demență este necesar ca cel puțin două din următoarele funcții de bază ale creierului să fie puternic afectate

Memoria, Comunicarea și Limbajul, Abilitatea de concentrare și atenție, gândirea logică și judecata, percepția vizuală.

Fosfocaps vitamina pentru sănătatea celuleor creierului

Suplimente nutritive precum Fosfocaps ajută foarte mult la sănătatea celulelor creierului

Dar când este considerată o funcție a creierului puternic afectată?

Cu siguranță este o mare diferență ca uneori să trebuiască să căutăm o cheie câteva minute ca apoi să ne amintim că dintr-un motiv anume nu am pus-o la locul obișnuit, sau a ne rătăci în cartierul în care am locuit o viață întregă întorcându-ne de la magazinul de pâine. E una să avem o scăpare cu privire la numele unui actor din filmul preferat și cu totul alta a nu mai recunoaște pe fiul sau fiica ta timp de câteva minute.  Așadar vorbim despre 1) o schimbare în buna funcționare a creierului. Ceva nou, ceva care în trecut nu ni se mai întâmpla 2) ceva ce nu poate fi trecut cu vederea 3) ceva care devine tot mai frecvent indiferent că ne referim la memorie, logică sau vorbire.

Adesea demența este progresivă, adică simptomele se manifestă la început simplu – aproape imperceptibil (pot fi chiar tratate cu umor de persoanele in cauza sau de membrii familiei ca fiind simple întâmplări comice cauzate doar de distrageri) dar apoi lucrurile se pot înrăutății tot mai mult.

Deci dacă tu sau cineva drag începe să aibă probleme de memorie  sau alte schimbări in capacitățile de gândire nu le ignora! Fă un control medical specializat cât de curând posibil! O evaluare profesională poate depista la timp formele de dementa care pot fi tratate. Si chiar daca rezultatul consultației medicale este demența, un diagnostic primit din timp ți permite persoanei in cauză sa beneficieze de cel mai bun tratament disponibil, permite întregii familii sa faca planuri de viitor: Decizii grele, ca de exemplu: care dintre copii se va muta cu parinții, sau ce modificări pot fi aduse locuinței pentru a evita accidentele sunt mult mai usor de luat si mai puțin traumatizante dacă sunt luate in calcul cu ani de zile înainte ca lucrurile să se inrăutățească. De asemenea toți cei implicați pot să se documenteze cu privire la evoluția bolii, tratamente, factori amelioratori, alimentație adecvată pentru ca perturbarea vieții de zi cu zi cauzată de boală să fie cât mai imperceptibilă.

Cauzele Demenței

Fosfosercaps-90-pastile

FOSFOSERCAPS – Îmbunătățește circulația sângelui în creier. Un aliat puternic în prevenirea unei cauze majore a demenței.

Demența este cauzată de degradarea celulelor creierului. Această degradare nu mai permite  celulelor creierului să comunice in mod normal unele cu altele.Și  deoarece tot ceea ce simțim gândim și facem este controlat de interacțiunea dintre celulele creierului nostru, când această interacțiune devine defectuoasă sentimentele, gândurile, amintirile și acțiunile noastre o iau pur și simplu razna…

Să ne gândim o clipă ce s-ar întâmpla dacă brusc toate podurile unei tări s-ar prăbuși. Degeaba am avea mașini, oricât am încerca să ajungem la bunicii de pe celălalt mal  nu am mai reusi din cauza infrastructurii avariate.

La fel stau lucrurile cu creierul uman. Chiar daca amintirile si procesele de gândire continuă să existe în creierul persoanei afectate de demență persoana nu mai ajunge la acele amintiri de care are nevoie deoarece infrastructura (comunicarea din interiorul celulei )este defectuoasă.

Dar ce cauzează distrugerea celulelor creierului?

Boala Alzheimer este responsabilă de peste 60 % din cazurile de demență. Demența vasculară care adesea intervine după un atac cerebral , este a doua cauză majoră de demență. Însa există multe alte probleme medicale care pot cauza simptome caracteristice demenței unele dintre acestea putând fi eliminate, cum ar fi probleme de tiroidă sau lipsa anumitor vitamine.

Adesea demența este confundată cu senilitatea . Această confuzie se datorează în parte ideii larg răspândite (dar complet greșite) conform căreia declinul capacitații mintale este o parte inevitabilă (chiar normală) a îmbătrânirii.

Dar de ce simptome atât de diferite pentru  aceeași condiție medicală?

Să facem un exemplu. Doi tâmplari își pierd fiecare degetul mare de la mână. Unul dintre ei nu mai poate scrie normal, altul nu întâmpină nicio problemă de scriere. Motivul unul și-a pierdut degetul de la mâna dreaptă celălalt de la  mâna stângă. În aparență amândoi au pățit același lucru: au pierdut câte un deget, dar LOCUL acelui deget a determinat consecințele.

Ei bine, așa cum mâna are mai multe degete cu diferite funcții si abilități , asa si creierul este împărțit în mai multe zone de funcționare cu diferite roluri. Anumite părți ale creierului se ocupă de mișcare, altele de memorie, iar altele de vorbire. Așadar locul din creier unde celulele încep să se distrugă determină care din simptomele demenței se manifestă mai puternic.

Diagnosticarea Demenței

_DSC8010

Stai de vorbă cu un terapeut. Programează-te la un consult medical și vezi cum stai cu sănătatea și ce tratamente ai la dispoziție! 0723 132 876

NU există un test UNIC care să poată stabili dacă cineva are sau nu demență. Medicii trebuie să ia în considerare  o mulțime de factori precum:  un istoric medical amănunțit (cu cât istoricul se întinde pe mai mulți ani și conține mai multe informații cu atât diagnosticul poate fi mai exact), examinare fizică , teste de laborator. De asemenea se iau in considerare schimbările în timp a comportamentului, gândirii, vorbirii caracteristice fiecărei tip de demență. Doctorii pot stabili cu un grad foarte mare de exactitate existența demenței. Ceea ce este țnsa foarte greu de stabilit adesea, este tipul de demența dat fiind că multe tipuri de demență au caracteristici oarecum comune sau care se suprapun. Dacă medicul ți-a dat un diagnostic general de demență ar fi bine să consulți un specialist in neurologie (sau una din ramurile sale)

Tratarea Demenței

Poate fi demența tratată? Depinde. Depinde de cauza ei. Dacă demența a fost cauzată de o dereglare hormonală sau lipsa unor vitamine, suplimentele nutritive sau medicamentele pot ajuta foarte mult .

Dacă demența este cauzată de o boală incurabilă (cel puțin până la ora actuală )  cum ar fi Alzheimer, nici demența ce rezultă nu poate fi tratată. Totuți există medicamente care pot ameliora simptomele.

Riscurile si prevenirea demenței

Unii factori de risc ai demenței nu pot fi schimbati: de exemplu vârsta si factorii genetici. Dar cercetătorii fac in fiecare zi descoperiri noi asupra altori factori  care pot reduce semnificativ riscul demenței. Cele mai multe studii sunt îndreptate spre factori precum: problemele cardiovasculare, exercițiile fizice si dieta.

Factori Cardiovasculari

Creierul este hrănit de una dintre cele mai vaste rețele sanguine din organism. Deci orice ar putea slăbi eficiența sistemului circular al organismului (adica hrănirea si oxigenarea oricărei părti a corpului) inclusiv creierul poate avea ca si efect colateral demența. Deci atunci când faci orice lucru sănătos pentru inima ta – ai grijă la colesterol, presiunea sanguină sau renunți la fumat, faci un pas important dar adesea neglijat în prevenirea demenței.

Exercițiile fizice

Toate dovezile ștințifice duc spre o singură concluzie. Exercițiul fizic moderat făcut cu regularitate(câteva flotări , abdomene sau puțină alergare în fiecare zi) îmbunătățește aportul de oxigen în creier . Ceea ce previne sau chiar oprește in unele cazuri moartea celulelor creierului , și deci previne demența.

Dieta

Ceea ce mânânci poate avea un impact direct asupra sănătții generale a creierului. Mulți specialiști în neurologie recomandă  consumarea regulată a cerealelor integrale, fructelor si legumelor, a peștelui, nucilor, uleiului de măsline si evitarea excesului de carne roșie.

Share this post