Helminti lati (cestodele)

HELMINTII LATI SAU LENTICULARI ( CESTODELE)

BOTRIOCEFALUL

Botriocefalul este un fel de “anaconda” al viermilor paraziti intalniti in organismul uman. Lungimea exemplarului matur atinge 9-10 metri. Durata lui de viata este, de asemenea, destul de lunga – pana la 25 ani in organismul uman. Particularitati specifice: scolexul ( denumire folosita pentru a defini capul unor tipuri de helminti) are lungimea de 3-5 mm, iar in partile laterale se afla la doua fante ( botridii), prin intermediul carora parazitul se fixeaza de mucoasa intestinului.

      Botriocefalul elimina oua imature, a caror dezvoltare are loc in lacuri de apa dulce. Larva iese din apa peste 6-16 zile, fiind  viabila timp de pana la 6 luni. Dupa ce sunt inghitite de raci de apa dulce, peste 2-3 saptamani se transforma in procercozi, care la randul lor se transforma in viermi maturi sexual in organismul gazdei finale.

       Infestare aomului se petrece in cazul ingerari de icre proaspete, insuficient sarate, si de peste crud, Gazdele finale sunt: omul, caini, pisicile si porci.

      Manifestarile clinice ale boli sunt produse prin: actiunea mecanica a helmintilor asupra peretului intestinal al locului fixarii lor, cu aparitia atrofiei si a necrozelor; iritarea terminatilor nervoase cu aparitia tulburarilor neuro-trofice; reactiile alergice; carenta vitaminei B12 si  acidului folic ( parazitul absoarbe vitaminele din intestinul omului, la nivelul intregii suprafete a corpului sau).

      Boala incepe trepatat. Apare senzatia de greata, mai rar voma, dueri pe toata zona abdominala, apetit scazut, scaunul este modificat, apar frisoane. In cazul helminitiazelor de lunga durata, la unii bolnavi poate aparea  ocluzia intestinala din cauza acumularii unui numar de helminti in intestinul subtire.

       Deseori consultarea medicului esta data de particularitatea acestei helminitiaze, care se manifesta prin eliminarea, odata cu fecalele, a unor segmente din helmint.

      TENIAZA BOVINA

          Teniaza bovina atinge la maturitate lungimea de 6-7 metri.

     Ca particularitate, scolexul parazitului are patru ventuze musculare; helmintul poate elimina, la 3-4 luni de la infestare, segmente ( proglote) umplute cu oua mature, care se pot deplasa singure si au propriul organ sexual, raspandind astefel mii de oua.

      Sursa de infestare sunt vitale cornute mari. Ne putem infecta consumand carne cruda sau produse din carne, preparate fara respactarea tehnologiei de prelucrare. Tenia bovina este capabila sa paraziteze organismul omului cativa zeci de ani.

      Larvele migratoare are teniei bovine pot migra in organism, producand apendicita sau calongita. Ele sunt capabile sa se dezvolte in diverse organe, mai ales in sistemul nervos central si in retina; astefel se paote produce ocluzie unor vase cerebrale, caree duc la epilepsie, sindromul tensiuni intracraniene, hidrocefalia, dereglari psihice si moarte.

       Omul bolnav joaca rolul principal in raspandirea larvelor teniei bovine.

TENIAZA PORCINA

Parazitul are lungimea de 1,5 -2 m si un numar de segmente intrre 800 si 1000. Asemanator giganilor, capul este mic dar este bine dezvoltat, cu 4 ventuze localizate in forma de cruce si o trompita pe care se afla amplasate doua randuri de carlige.

Segmentul acestui parazit nu se pot deplasa singure.

       Tenia este raspandita peste tot. Oameni se imbolnavesc atunci cand consuma carne de porc, care nu este deparazitata suficient. Porcii se imbolnavesc mancand segmente sau larve de helminti. Tenia paraziteaza tractul gastrointestinal, traieste mult si atinge dimensiuni considerabile. Tabloul clinic al helmintilor este foarte diversificat si este foarte legat de particularitatile de trai si e dimensiunile viermilor. Desoeri produc ocluzie intestinala, care necesita interventie chirurgicala.

ECHINOCOLUL

Stadiul de larva al acestui helmint se prezinta sub forma unui conglomerat de chisturi, care cresc infiltrandu-se in tesutul gazdei. Chisturile contin un lichid vascos. Helmintul matur are un cap cu 4 ventuze si cu o coroana dubla formata din  35-40 de carlige, gat si 2-6 segmente. Formele mature paraziteaza intestinul subtire al cainilor si al pisicilor. Gazdele intermediare ale echinococului sunt: oaia, porcul si omul.

     Sursa principala de infestare o reprezinta caini de casa.

Ouale embrionate se elimina odata cu fecalele animalelor, infestandu-se blana si mediul inconjurator.. Contaminarea omului are loc la contactul cu animalele infestate sau prin consumul de fructe, legume sau apa din izvoare infectate cu oua de helminti.

        Cand oul este inghitit de om,embrionul este eliberat, strabate mucoasa intestinala si patrunde in lumenul unor venule ajungand in fluxul sanguin. Cea mai mare parte a embrionilor raman in ficat, iar o parte ajung pe sol. O mica parte trece de filtrul plamanilor si ajunge in rinichi, oase si creier. In ficat, embrionul se transforma intr-o vezicula-hidratida sau chist hidatic, constituit dintr-o membrana ce contine un lichid in care plutesc protoscolecsi si vezicule-fiice. Chistul hidatic creste, indepartand si comprimand tesuturile gazdei, care se atrofiaza si se necrozeaza (mor).

In cazurile necomplicate, boala poate evalua ani intregi si poate fi descopeita intamplator ( la o radiografie pulmonara de control) sau la o examinare amanuntita, in lispa manifestarilor clinice.

     In cazul localizarii chistului in partea dreapta a ficatului, sindromul dureros sugereaza o colecistita sau o colica biliara iar in cazul localizarii in partea stanga apar epigastralgii, eructatii si varsaturi.

     Comprimarea cailor biliare duce la hepatita mecanica, mai rar la ciroza sau amiloidoza.

     Ce mai periculoasa complicatie o reprezinta reuperea chistului.

 Sursa: Gazde fara voie – Olga Butakova ( Compania Coral Club)

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>