Helmiti cilindrici

 CEI MAI DES INTALNITI HELMINTI              

DENUMIREA HELMINTILOR    BOLILE PE CARE LE POVOACA

HELMINTII CLINICI ( NEMATODELE)

Oxiurii Oxiuriaza
Toxocara Toxocaroza
Anchilostoma Anchiostomiaza
Ascarizii Ascaridioza


HELMINTII LATI ( CESTODELE)

Tenia porcului Teniaza bovina
Tenia boului Teniaza porcina
Botriocefalul Botricefaloza
Echinococul Echinococoza ( hidatidoza)


Helminti cilindrici (NEMATODELE)

Oxiuri sunt cei mai raspanditi hemniti mai ales la copii,traiesc in partea de inferioara a intestinului subtiresi in partea superioara a intestinului gros.Femelele coboara in intestin, ies in mod actv in rect, depun oua si mor. Peste 4-6 ore, ouale se maturozeaza si epvin contagioase. Ele ajung pe asternuturi, lenjerie de corp, pe maini, covoare chiar si pe jucarille din plus. Pot ramane viabile pana la 6 luni. Prin intermediul mainilor si aprafului, patrund in cavitatea bucala. Nu necesita gazde intermediare.Boala poate dura zeci de ani.

         In jur de 350 milioane de oameni de pe glob sufera de oxiuriaza. In cazul aparitiei oxiurilor la un membru al familiei, riscul infestarii altor membri este foarte mare.

         Cracteristica :

Lungimea este peste 5-10 mm.Femela poate depune zilnic intre 5000 si 15.000 de oua.

         Manifestari clinice specifice:

Prurit in zona anala, in special noaptea . Celelalate manifestari se intalnesc la toti helminti (vezi in continuare).

           Diagnosticare

 1. Examinarea vizuala a fecalelor.
 2. Recoltarea de scaun de pe peretii orificiului anal si examenul microscopic ( in analiza maselor fecale pentru depistarea oualor de helminti, ouale de oxiuri nu pot fi depistate).

Oxiurii nu depun oua in fecalele gazdei, ci doar pr mucoasa intestinala. La recoltarea probei de poate folosi o banda adeziva de tip “scotch”.

 1. Examinarea se face numai dimineata, la trezire. Eficienta poate fi crescuta prin tratarea anusului cu o solutie de glicerina de 50%
 2. In cazul unui rezultat negativ este obligatoriu efectuarea analizei de 3 ori, la intervale de 2-3 zile.
 3. In cazul depistarii helmintului la un membru al familiei, se va examina toti ceilalti membrii ai familiei.

ASCARIZII ( LIMBRICII)

       Media imbolnavirilor in lume este de 100 miliaone de cazuri annual.

Mecanismul de baza al contaminarii: fecal-oral, prin inghitirea oualor aflate pe legumele si fructele nespalate, pe alimente, pe maini murdare; ouale sunt raspandite de catre muste.

       Cracteristica:

Lungimea este intre 20 si 40 mm. Femela depun zilnic pana la 200.000 de oua, care ajung pe sol o data cu fecalele umane. In sol ouale se pot pastra pana la cativa ani.

      Ouale adulte de ascarizi, inghitite de om, ajung in intestinul subtire; din ele ies larve. Ele sunt absorbite prin mucoasa intestinala si ajung in capilarele sanguine, apoi in ficat si plamani. Larva de ascarizi au fost depistate in creierul uman, ochi si alte organe. Ele se hranesc mai mult cu serul sanguin si cu eritrocite. In plamani larvele se deplaseaza activ prin bromhiile mici si mari pana la faringe si cavitatea bucala, bolnavul inghitindu-le odata cu saliva.

In timpul migrarii larvelor se observa reactii alergice. In peretii interstinului si plamani  apar infiltrate. Hemoragia pulmonara si hemoptizia  apar dupa ruperea capilarelor in locurile perforate de larve. In intestin ascarizii se fixeaza cu carlige de peretele intestinului. In acelasi timp sunt foarte mobili, pot sa se deplaseze proximal si distal in tubul digestiv, sa patrunda in stomac, esofag si apoi, prin faringe, in caile respiratorii si chiar in sinusurile frontale. In cazul patrunderii ascarizelor in ficat, pancreas si alte organe pot aparea complicatii severe. Helmintii adulti produc ocluzii intestinale mecanice. Se dezvolta infectii bacteriene, abcese etc.

Manifestari clinice specifice

 1. Depistarea oualor e ascarizi in fecale.
 2. Ascaridioza cu larve poate fi diagnosticata prin metode imnulogice (RP.RHAI.RFC).

TOXOCAROZA

Toxocara este un parazit al tractului gastrointestinal al cainilor.

In SUA si Europa sunt afectati de toxocaroza peste 80% din catei si pana la 20% din caini adulti. Screening-ul in tarile dezvoltate a aratat ca 20% din populatie este sensibilizata la antigenul toxocarelor.

Caracteristica:

Lungimea nematodelor este de 15-30 cm, Zilnic femela depune 200.000 de oua. Cainii elimina milioane de oua la sol. Chiar si la temperaturi scazute ouale raman viabile pana la cativa ani. Primavara oulae se maturizeaza. Prin, praf, nisip, si prin incaltaminte (sunt foarte lipicioase) ouale patrund in casele noastre, copii se joaca in nisip s.a.m.d. Apoi prin mainile murdare, ouale ajung in cavitatea bucala. In tractul gastrointestinal lavele parasesc ouale, strabat mucoasa intestinala si se angajeaza in circulatia generala.

         Deseori observam la caini un vierme lung alb si credem ca este un ascarid. Facem analizele de fecale pentru depistarea oualor de acarizi si rezultatul este negativ. Insa toxocaroza poate fi determinata numai prin alte metode. Fapul ca lavele ajung in organismul omului este o greseala: pentru  parazit este moarta sigura, iar pentru om este foarte daunator. El se oate localiza in inima, plamani, ficat, muschi si creier. Prazitul este capabil sa provoace necroza organelor.

        Toxocoroza poate fi viscerala sau oculara. Cel mai des intalnic tablou este similar afectiunilor interne: fisoane, fronsita alergica, marirea ficatului, a ganglionilor limfatici, eozinofilie , erupti pe piele, infiltrate pulmonare ce seamana cu cele tuberculoase, tulburari pshice si colvulsii.

        Fixarea toxocarelor in retina are un caracter si mai dramatic. Din 254 cauze ale indepartarii globului ocular, larvele de toxocare alcatuiesc intre 35 si 85%. Diagosticarea toxocarozei retinei este foarte dificile si deseori ea este confundata cu o forma de cancer (retinoblaactom).

        Diagnosticul:

 1. Diagnosticul final se stabileste numai prin indentificarea larvelor in biopsii de tesut ( de regula din ficat).
 2. Este inutila examinarea fecalelor; larvele nu se elimina prin fecale.
 3. Probele de tegument sunt necesare pentru determinarea prin metoda citologica.
 4. Imunograna se efectueaza in laboratoarele imunologice.

 Diagnosticarea este una dificila.

ANCILOSTOMIAZA

    Este foarte raspandita in Asia centrala. Mecanismul de transmitere este prin contact (prin piele), si prin maini murdare, larvele patrund prin pielea intacta, de exemplu la mersul descult prin iarba. Larvele sunt capabile sa ridice pe firul de iarba pna la inaltimea de 40 cm. Helmintii maturi au dimensiuni reduse, de 5-13 mm si traiesc inpartea superioara  a intestinului subtire; animalele elimina odata cu fecalele si oua de paraziti. Din oua ies larve filiforme, care pot patrunde prin tegument.

    Durata vietii helmintului in organismul omului este de circa 4-8 ani. Numarul total al populatiei poate fi de la cateva exemple pana la 2-3 miliaone si ma mult. Zilnic femela depune 5.000 pana la 25.000 de oua. Dupa patrunderea in sol, in 24 ore larvele se maturizeaza si parasesc ouale. Abia iesite din ou, larvele traiesc liber in sol timp de 7-10 zile si apoi se transforma in larve cu potential de infestare pentru om. Ele pot patrunde in organism atat prin pielea intacta, cat si prin mainile murdare. Dupa ce patrund in corp, larvele migreaza prin vasele sanguine si  limfatice in capilarele plamanilor, apoi ajug in ventricului drept  si mai departe in caile respiratorii sau in faringe, de unde sunt inghitite. Larvele migratoare, ca si helmitii adulti, se hranesc cu sange.

      Manifestarile clinice specifice:

Provoca eruptii eritematoase cu prurit, cu cancer alergic ( de obicei la nivelul membrelor), pmeumonii, pleurite, efctiuniintestinale, intoxicatii ale sistemului nervos si anemi hipocrome feriprive de diferite grade.

      Diagnisticul:

Pentru a depista ouale in fecale examinarea se repeta de mai multe ori ( de minimum 3 ori).

 Sursa: Gazde fara voie – Olga Butakova ( Compania Coral Club).

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>