Terapia cu oxigen Hiperbaric

Terapia cu oxigen Hiperbaric

Toate tesuturile si organele umane au nevoie de oxigen pentru a fuctiona.

Terapia cu origen hiperbaric ( HBOT)  presupune administrarea oxigenului la o presiune atmosferica mare. Aceasta terapie umple organismul cu oxigen, crescand si cantitatea necesara organismului cu oxigen necesara organismului. HBOT este folositoare in tratamentul anumitor afectiuni asociate cu insuficienta de oxigen pe care o au anumite parti ale organismului.

HBOT este administrata prin introducerea persoanelor intr-o camera in care se livreaza oxigen pur la o presiune atmosferica de trei ori mai mare decat cea normala. In cele mai multe cazuri, intreaga camera este presurizata pentru tratament si apoi deprezurizata, inaintea ca persoana aflata inauntru sa iasa. In alte cazuri, oxigenul este administrat prin masca, facand ca presiunea si depresiunea sa nu mai fie necesara.

HBOT este cel ai adesea folosita in tratamentul accidentelor si traumelor care produc rani, arsuri, intoxicati cu monoxid de carbon, cu ciaura sau cu fum si la refacerea tesutului afectat de terapie cu radiatiii. HBOT mai este folosita si in tratarea transplantului recent de piele, a cangrenelor, a raului de decompresiune ( boala de cheson) si a anumitor anemii si pierderi de sange. Cand este folosita dupa interventiile chirurgicale, HBOT a dus la scaderea timpului de refacere si de insanatosire a organismului. Procesul a dus la iesirea din coma a oamenilor care au fost la un pas de inec si la amelioararea conditiei de sanatate a bolnavilor de HIV si de SIDA care au fost  supusi tratamentelor imunodepresive.

HBOT a fost larg folosita in tratamentul  celor care au suferit un accident vascular cerebral, a celor care au suferit de alcoolism, a dependentilor de substante narcotice, a bollnavilor de de artrita sau afectiuni vasculare si de scleroza multipla. Desii aceasta terapie a fost folosita pentru tratamentul atator boli, inca exista controverse printre practicanti asupra metodei de aplicare.

Astazi HBOT este folosita atat de terapeutii de medicina conventioanala, cat si in medicina alternativa, atragand din ce in ce mai multi adepti.

Desi controlul HBOT face aceasta metoda foarte sigura, s-ar putea sa nu fie potrivita pentru oricine. Oamenii care au suferit de emfizem, de infectii ale urechii medii sau de pneumotorax spontan  ( acumulare de aer in cutia toracica) ar putea avea probleme daca urmeaza aceste terapii.

 

Sursa: Phyllis A. Balch – Nutritie si Biotratamente 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>