15 curiozitati despre somn si insomnie

 

Avand in vedere ca sunt 2 subiecte foarte interesante, am pregatit 15 curiozitati despre somn si insomnie.

UMH_C_BEAUTYSLEEP_0

1. Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare.

2. Recordul în ceea ce priveşte cea mai lungă perioadă fără somn este de 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute. Persoana care a rezistat atâta timp fără somn a avut halucinaţii, paranoia, vedere înceţoşată, a vorbit fără noimă şi a suferit pierderi de memorie.

3. Naşterea unui copil în familie se traduce pentru părinţi în aproximativ 400-750 de ore de somn pierdute în primul an.

4. Insomnia micşoarează creierul. Cercetătorii olandezi au descoperit că pacienţii care sufereau de insomnie cronică aveau mai puţină materie cenuşie în cortexul orbitofrontal stâng decât cei care dormeau bine. De obicei, această afecţiune este caracteristică oamenilor care suferă de depresie sau de sindrom posttraumatic.

Afla recomandarea terapeutului nostru Nicu Ghergu pentru problemele de somn cum ar fi insomnia. Click aici!

5. Un studiu efectuat în anul 1998 al cărei rezultat încă nu a primit o explicaţie plauzibilă, a arătat că dacă utilizăm o lumină puternică poziţionată în partea din spate a genunchiului vom putea să resetăm creierul în ceea ce priveşte ceasul biologic.

6. În timp ce dormim creierul nostru se reenergizează, celulele se regenerează, iar corpul nostru începe să producă hormoni importanţi.

7. 12% din populaţia planetei visează alb-negru, însă înainte de apariţia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%.

8. Lipsa somnului poate cauza o creştere în greutate de aproximativ 900 grame pe săptămână deoarece ni se dereglează echilibrul hormonal şi vom simţi mai des nevoia de a mânca.

9. Înainte de apariţia ceasurilor deşteptătoare existau oameni special angajaţi pentru a da trezirea. Aceştia aveau nişte beţe cu care băteau în geam.

10. Este imposibil să strănutăm atunci când dormim.

11. E imposibil de spus dacă un om este într-adevăr treaz, fără o examinare medicală atentă. Oamenii pot aţipi având ochii deschişi, fără măcar să fie conştienţi de acest lucru.

12. Specialiştii susţin că un om reţine doar 10% din ceea ce a visat într-o noapte. De aceea, de multe ori nu mai putem povesti ceea ce am visat, Practic, la 5 minute după ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar după 10 minute, il uităm în proporţie de 90%.

13. Somnul REM (faza în care avem vise) apare în rafale, la aproximativ 90 de minute după adormire, însumând, de regulă, aproximativ 2 ore pe noapte.

14. Nimeni nu ştie sigur dacă şi alte specii visează, ceea ce se cunoaşte însă este că unele animale au cicluri de somn similare celor ale oamenilor.

15. Elefanţii dormi în picioare în timpul somnului non-REM, dar se întind în faza de somn REM.

Sursa:http://adevarul.ro/sanatate/dormit/curiozitati-despre-somn-30-lucruri-mai-putin-cunoscute-1_54d5e6ee448e03c0fd5c8d39/index.html

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>