Ai identificat motivul pentru care ești stresat?

Înainte de a  începe să luăm  medicamente și ceaiuri pentru stres trebuie să identificăm  cauza stresului nostru? Și cum am putea s-o eliminăm?

Pentru început am putea să ne întrebăm: Este stresul meu cauzat de o dereglare chimică a organismului meu ? De lipsa unei vitamine sau minerale?

Dacă raspunsul la oricare din aceste întrebări este nu , atunci de ce am încerca să rezolvăm problema recurgând la chimie (vitamine, minerale, ceaiuri sau medicamente)? De ce nu am încerca să tratăm mai întâi cauza stresului nostru?

Adevărul este că cel mai adesea stresul este cauzat de comportamentul, relațiile cu alții,  obiceiurile sau deciziile noastre .

Pentru a înțelege importanța faptului de a ataca cauza stresului să exemplificăm fiecare factor de stres în parte.

Relații interpersonale

De  exemplu, daca cauza stresului tău este o relație tensionată cu cineva : partenerul conjugal, patronul, o rudă sau un vecin, atunci cea mai simplă modalitate (și poate singura) de a scapa de stres este faptul de a rezolva conflictul ! Îmbunătățește-ți relația cu persona respectivă ! Faptul că iei vitamine sau ceaiuri nu va detensiona realția cu persoana respectiva și nici nu va face să dispară nodul pe care îl simți în stomac atunci când te întâlnești cu el.

Am putea fi surprinși  cât de mult ni se poate diminua stresul făcând aceste lucruri banal de ușoare  și totuși atît de grele!

Obiceiuri personale.

Obiceiul de a întârzia poate fi o mare sursă de stres .

Obiceiul de a întârzia poate fi eliminat ușor. totuși continuă să rămână un factor major de stres.

Obiceiul de a întârzia poate fi un factor major de stres pentru mulți oameni deși este ușor de eliminat!

Unii oameni își încep fiecare zi de lucru cu stresul că iar vor întâzia de la serviciu sau școală.  În loc folosească timpul necesar deplasării la locul de muncă, pentru a asculta muzica preferată, a vorbi la telefon cu un prieten drag sau a citi ceva înviorător, mintea lor este ocupată cu  formularea explicațiilor cu privire la motivul pentru care au întârziat din nou, având din nou de înfruntat criticile sau alte remarci dure (bine meritate de altfel) din partea angajatorului sau chiar a colegilor. Punctualitatea pare un detaliu mărunt dar lipsa lui este suficient pentru a strica ziua încă de dimineață.Și dacă înmulțim  acel stres aparent trecător și mărunt cu 365 de zile pe an în 30,40,50 de ani ne putem da seama cât rău facem creierului nostru extenuândul cu lucruri care ar putea fi evitate atât de simplu . Dar ce se poate spune despre tine? Care obicei este factorul tău de stres? Dezordinea?

Dezordinea generează mult stres atunci când avem de găsit lucruri importante în timp scurt

Poți ruga pe cineva să te ajute să fii mai ordonat?

 Pui mereu lucruri la întâmplare și când ai nevoie urgent de ele ești dipserat că    nu le mai găsești? Amânarea responsabilităților? Dacă un elev amână 3 luni de zile să-și facă temele pentru vacanță și cu o zi înainte de începerea anului școlar se trezește cu zeci de lecturi de citit și sute de exerciții de matematică nefăcute… niciun ceai sau vitamină de pe pământ nu-i va da liniștea și relaxarea care ar fi avut-o dacă ar fi făcut pregătiri din timp pentru începerea anului școlar.

Încearcă să faci o listă cu cel puțin 5 obiceiuri care îți cauzează stres și gândește-te cum ai putea să-i pui capăt. Gândește-te la cinci momente recente de tensiune și identifică motivul.

În articolul următor vom  analiza cum putem face față stresului cauzat de Consecințele Deciziilor  greșite. Articolul va fi postat vineri 14.04.2017

De multe ori când vrem să facem cuiva drag un cadou ne decidem cu greu asupra lucrului pe care să-l facem cadou. Dorim să fie practic, să aducă bucurie persoanei căreia îl dăruim. Să fie ceva care să-l facă să-și aducă aminte cu plăcere de noi. Și nu în ultimul rând să se încadreze în bugetul nostru. Ai vreun prieten stresat căruia ai dori să îi faci un cadou? Un cadou care să-l ajute cu adevărat? Dacă crezi că această serie de articole i-ar putea fi utile  trimite-i acest link. S-ar putea să fie exact ceea ce are nevoie chiar dacă pe tine nu te costă nimic! 

Share this post