Apa — Un miracol inegalabil!

Apa — Un miracol inegalabil!

Este a doua substanță din univers ca abundență. Ea dizolvă mai multe substanțe decât oricare alt solvent. Stochează cantități incredibile de energie. Viața nu ar fi posibilă fără ea. Deși acoperă 70% din suprafața Pământului, multe regiuni ale planetei duc lipsă de ea. Ce este această substanță? Este apa.

Aspecte remarcabile ale apei

            Structura moleculară a apei a fost descoperită de chimistul Antoine Lavoisier în colaborare cu matematicianul Pierre-Simon Laplace în anul 1783. Lavoisier a sesizat că apa este rezultatul unirii a două gaze: hidrogen (care înseamnă „generator de apă”) și oxigen. Această substanță uimitoare este cel mai bun „stingător de incendii” născut, paradoxal, tocmai din fuziunea acestor două gaze. Apa e extraordinară în multe aspecte. Iată doar câteva dintre ele!

Un aspect remarcabil al apei este acțiunea ei capilară, observată, de pildă, la multe plante. Moleculele de apă au o putere de atracție atât de mare, încât sfidează gravitația. Când apa din frunzele aflate în vârful unui copac se evaporă, ea  atrage alte molecule de apă din rădăcinile acestuia.

Altă proprietate uimitoare a apei este că are cea mai mare tensiune superficială. Așa se explică tendința ei de a forma picături, ceea ce le permite insectelor să meargă literalmente pe apă.

În plus, apa este un „solvent universal”, perfect pentru dizolvarea sărurilor, zaharurilor, acizilor, substanțelor alcaline și chiar a gazelor precum dioxidul de carbon, ce dă efectul efervescent din anumite sucuri. Astfel de substanțe se numesc hidrofile (iubitoare de apă) tocmai pentru că se dizolvă atât de ușor în apă.

În schimb, grăsimile și uleiurile sunt clasificate drept hidrofobe, acestea fiind mai mult atrase unele de altele decât de apă.

De ce nu bem suficientă apă

Așadar, nu încape îndoială, apa este esențială pentru a avea o viață cât mai sănătoasă. Ne simțim obosiți, uneori confuzi? (Multora nu ne e străină expresia „minte încețoșată”.) Avem probleme cu greutatea, cu tenul încărcat, tern și obosit? Cheltuim mulți bani pe suplimente, pe tot felul de shake-uri și pe abonamente la sala de fitness. Evident, și acestea ne pot ajuta, însă uităm că avem la îndemână o soluție foarte ușoară. Așa e, este vorba despre apă. Și se pare că o ignorăm din mai multe motive.

  • Considerăm că bem suficientă apă.
  • Îi subestimăm foloasele, deoarece nu ne-am făcut, probabil, suficient timp să aflăm valoarea ei pentru organismul uman.
  • Este atât de ușor de procurat, încât nu o mai considerăm un lichid miraculos.
  • Nu ne place apa, deoarece ne-am cam învățat mai mult cu sucurile, ceaiul, cafeaua (eu personal ador cafeaua, recunosc). Preferăm orice altceva în afara ei.

De ce să bem mai multă apă

                Corpul uman este compus în proporție de 25% din substanțe solide și 75% apă. Sângele conține 90% apă. Despre creier se spune că este alcătuit din 85% apă. Mușchii conțin 70%.  Așadar, bem sufiecientă apă? Faptul de a considera ca buni înlocuitori ai apei cafeaua, ceaiul sau sucul pentru simplul fapt să sunt făcute cu apă este o mare greșeală. E adevărat, dacă am fi naufragiați pe o insulă și am dispune doar de aceste băuturi, organismul ar extrage apa din ele și ne-ar ajuta să supraviețuim. Însă obiectivul nostru nu e doar acela de a supraviețui, nu-i așa? Noi vrem să ne simțim bine, să fim sănătoși. Presiunea pe care o punem asupra organismului nostru de a extrage apa din aceste băuturi ne privează de uimitoarele foloase de care am avea parte dacă am bea apă simplă.

                Când ne simțim obosiți sau nu ne odihnim bine, când ne doare capul, când avem probleme digestive sau musculare, apa ar trebui să fie primul „medicament” la care apelăm. Potrivit ultimelor cercetări în domeniu, deshidratarea cronică poate cauza astm, alergii, hipertensiune, depresie, dureri de cap și multe alte probleme de sănătate.

            Iată de ce apa ajută la digestia şi la absorbţia hranei, transportând substanţele nutritive la celule. Ea înlătură toxinele şi alte reziduuri, lubrifiază articulaţiile şi colonul şi reglează temperatura corpului. Îmbunătățește activitatea neurologică a creierului.  

            Necesarul optim de apă, potrivit nutriționiștilor, este de 33 grame per kilogram corp. Deci, dacă avem 60 kg, înseamnă că trebuie să bem 1,98 litri de apă pe zi. Însă, foarte important de reținut este următorul aspect: dacă până ieri nu beam decât 1 pahar de apă pe zi, nu vom sări imediat la 2 litri, deoarece rinichii noștri nu sunt obișnuiți să facă un asemenea efort. Vom crește consumul treptat, cu câte 100 ml în plus în fiecare zi, ținând cont de mesajele pe care ni le transmite corpul nostru. Dar la început nu ne vom ghida după senzația de sete; setea se educă.

                Un aspect deloc de neglijat este și că apa ne ajută să scădem în greutate. Ea ajută la metabolizarea grăsimilor. Dacă rinichii nu au suficientă apă, ei nu pot funcţiona la parametri normali. Atunci, ficatul preia câteva dintre funcţiile lor, încetinindu-și însă capacitatea de a metaboliza grăsimile. Grăsimile rămân astfel în organism, ceea ce duce la creştere în greutate. 

Sugestii pentru un gust mai plăcut

                De aceea trebuie să ne găsim diverse metode pentru a ne obișnui să bem cât mai multă apă. Dacă nu ne place gustul apei sau ni se pare greu să bem doar apă simplă, putem adăuga:

  • puțină lămâie stoarsă;
  • câteva frunze proaspete de busuioc, mentă sau alte plante înmiresmate care ne fac cu ochiul (evident comestibile);
  • o felie de portocală (dar fără coajă), de măr sau de castravete.

                Oricare dintre aceste ingrediente le punem cu 30 de minute înainte în apă, după care ne bucurăm de efectul ei miraculos. Da, să ne găsim orice truc pentru a ne convinge să bem mai multă apă, lichidul esențial al vieții!

Albert  Einstein ar fi spus că există două moduri de a ne trăi viața. Primul ar fi să o trăiești ca și cum nimic nu este un miracol, iar al doilea, ca și cum totul este un miracol. Apa se găsește din abundență, este complet naturală, esențială pentru toate formele de viață. Da, apa este un miracol inegalabil!

 

Articol realizat si redactat de Mihaela Balint.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *