Calcifierile ectopice si calcifierile patologice

Comanda aterom stop!

CALCIFIEREA PATOLOGICĂ

Se definește ca o depunere patologică a ionilor de calciu în alte ţesuturi decât cel osos. Formarea acestor depozite poate avea două categorii de cauze:

– crearea unor condiţii locale care să determine precipitarea ionilor de calciu din sânge (calcificarea distrofică);

– creșterea concentraţiei ionilor de calciu din sânge (hipercalcemie), datorită unor cauze generale și depozitare în diferite organe (calcificarea metastatică).

Calcificarea distrofică, se caracterizează prin precipitarea ionilor de calciu în ţesuturi care au suferit iniţial diverse tipuri de procese patologice (necroze, distrofii). În aceste condiţii concentraţia ionilor de calciu din sânge este normală. În teritoriile afectate are loc o scădere a pH-ului, aciditatea locală ducând la creșterea concentraţiei ionilor de calciu. 

Instalarea necrozei va determina alcalinizarea mediului, fapt ce va crea conditii pentru precipitarea ionilor de calciu sub forma de compuși insolubili. Cele mai frecvente situaţii de calcificare distrofică sunt reprezentate de zonele musculare care au suferit anterior procese de distrofie hialină și necroza Zenker, teritoriile din pereţii unor artere cu leziuni distrofice, trombii sanguini, focarele de necroză de cazeificare de la mamifere, fetușii morţi în uter. Zonele afectate sunt de culoare albă-cenușie, cu aspect amorf, la secţionare fiind rezistente și percepându-se un zgomot caracteristic de cuţit trecut prin nisip. 

 
 

Calcifieri în creier (www.descopera.ro/)
Calcificarea metastatică, se instalează consecutiv hipercalcemiei. Creșterea concentraţiei sanguine a ionilor de calciu este produsă prin aport alimentar și medicamentos (calciu și vitamina D) sau prin exces de parathormon (determină decalcificarea oaselor). Depunerile de calciu se realizează îndeosebi în organele care secretă produși acizi (stomac, rinichi), în piele, endocard, miocard, septumurile interlobulare din pulmon, tendoane și fascii. 

 
Calcificarea metastatică a plămânilor (clinicalscienceblogshabira.wordpress.com)
 
 
 
Radiografie de mână care arată calcifierea metastatică (Peter H Schur MD) Litiaza (calculoza)
Este o distrofie minerală care rezultă în urma depunerii sărurilor minerale în lumenul unor organe cavitare, în canalele de excreţie ale unor glande sau în parenchimul unor glande. Formaţiunile care rezultă poartă denumirea de calculi. Aspectul macroscopic și compoziţia chimică a calculilor variază foarte mult. Dimensiunile lor pot fi foarte mici, asemănătoare nisipului (sedimentoza) sau cu diametre până la câţiva centimetri, cu forme rotunde sau neregulate. Calculii unici au de obicei suprafaţa rugoasă, cei multipli au aspect neted și lucios. Cauzele care duc la apariţia calculozei sunt reprezentate de: prezenţa în lichidele organice a unor concentraţii mari de săruri minerale și existenţa locală a unor nuclee de precipitare (fibrină, picături de puroi, grupuri de celule descuamate). În jurul acestora se produce o precipitare continuă, cu formare iniţială a unui calcul microscopic, după care dimensiunile sale cresc progresiv. Litiaza salivară, se manifestă sub forma de calculi localizaţi în canalele de excreţie ale parotidei și glandei mandibulare (sialolite).  

Sursa:www.i-medic.ro/


Litiaza urinară, calculii se pot forma pe tot parcursul căilor urinare, pornind de la bazinet și ajungând la uretră. 
 

Sursa:www.understand.com


Litiaza pancreatică și biliară, litiaza veziculară (colecistita litiazică sau popularul “pietre la fiere”) este o afecţiune ce poate fi asimptomatică. Contracţia veziculei biliare, care are ca scop vărsarea bilei în intestin pentru digestie, poate împinge spre calea biliară principală și calculi (pietre), mai ales dacă aceștia au dimensiuni mici.

 

Comanda aterom stop!

 

Sursa:http://anatomie.romedic.ro/
 
Sursa:www.sanador.ro


Canalul pancreatic și canalul coledoc se deschid printr-un orificiu comun în duoden (primul segment intestinal). 
Astuparea acestui orificiu datorită migrării unui calcul din colecist determină apariţia pancreatitei acute. 


Ce este pancreatita?
Practic, sucul pancreatic se acumulează cu presiune în sistemul canalicular intrapancreatic; urmează autodigestia pancreasului. Acest proces determină distrugerea acestuia și a ţesuturilor înconjurătoare. Desigur, aceasta este evoluţia naturală a bolii, fară intervenţie medicală sau chirurgicală. Simptomatologia pancreatitei de cauza biliară este caracterizată de dureri abdominale intense, greaţa, vărsături, uneori febră și icter. Indiferent de localizare, calculii determină blocarea tranzitului diferitelor fluide secretate și fenomene de compresiune urmate de atrofie.
Calcifierile ectopice 


Calcificarea ectopică este un proces anormal, patologic de fixare a calciului în alte ţesuturi decât cel osos. Ea este cel mai des consecinţa unor alterări locale ale ţesuturilor: leziunea ateromatoasă într-o arteră, hematomul într-un tendon sau o articulaţie, alterarea cartilaginoasă legată de o condrocalcinoză articulară, necroza tuberculoasă într-un plămân, necroza tumorală la un cancer de sân. 
Medicii care efectuează autopsii pe oameni în vârstă arată faptul că ţesuturile moi din aceste organisme, altădată suple, s-au transformat în piatră. Aceşti medici s-au referit la calcifierea sistemică şi care apare aproape pretutindeni, cu excepţia scheletului. Calcifierea sistemică înseamnă depunerea calciului  îţesuturile moi, acolo unde nu ar trebui să apară, în loc sa fie depus în oase unde este destinat. Multe boli legate de vârstă pot fi legate de calcifiere, inclusiv pietrele la rinichi, artrita, cataracta, insuficienţa cardiacă, fracturile osoase, pielea ridată, osteofitele, senilitatea şi, desigur, ateroscleroza coronariană. Calcifierea arterială creşte riscul de atac de cord.  

Fig.nr.2, “Pietre” la rinichi 


Calcifierea este o parte a procesului de degenerare cauzat de modificări ale pH-ului a alcalinizării (duce la precipitarea calciului ionic) terenului biologic, datorat unei diete greşite şi a modificărilor biochimice, produse o dată cu înaintarea în vârstă. 
Depozitele de calciu apar atunci când cristale de fosfaţi de calciu şi colagen sedimentează în ţesuturi. Aceste depozite apar în toate zonele corpului, la nivelul şoldurilor, umerilor, mâinilor sau la nivelul sânilor.  

Fig.nr.3, calcifieri ectopice la nivelul membrelor superioare 


Şi sânii sunt deosebit de susceptibili la calcifiere ectopică, de aceea se utilizează raze X pentru a evidenţia micro-calcifierile patologice din sân, adică mamografia cu raze X. Datorită faptului că, cristalele de hidroxiapatită găsite în ţesutul malign din sân pot acţiona ca “moleculă semnalizatoare” celulară sau mitogenă (inducând proliferarea celulelor), este posibil ca anumite calcifieri ale sânului să fie cauza, şi nu doar un efect, al leziunilor tumorale (“cancer la sân”) găsite acolo. 
 

Fig.nr.4, calcifieri ectopice la nivelul sânilor 


“Pietrişul la creier” este de asemenea un fenomen tot mai predominant, în care pacienţii autopsiaţi au fost găsiţi având depozite de calciu de mărimea unei pietricele distribuite peste tot prin creier, inclusiv în glanda pineală. 
 

Fig.nr.5, calcifieri ectopice la nivel cerebral. Sursa: Live Science 
 

Oamenii de ştiinţă au văzut o legatură directă între dezechilibrului calciului şi moartea celulelor neuronale la pacienţii cu Alzheimer şi Parkinson şi chiar la pacienţii cu hemoragie cerebrală. Efectul degenerativ s-a dovedit deosebit de evident în cazul bolii Alzheimer. Astăzi însă, dereglarea homeostaziei calciului la nivelul sistemului nervos central a devenit una din cele mai populare teorii în explicarea incidenţei bolii Alzheimer. Cele mai noi cercetări au arătat că aceste aglutinări determină o creştere semnificativă a concentraţiei calciului în neuroni, în special la nivelul hipocampului, partea creierului responsabilă pentru învăţare şi memorie. Aceasta duce direct la atrofia creierului, pierderea sinapselor şi moartea celulelor, fenomene asociate cu boala respectivă. Dar pacienţii diagnosticaţi cu Alzheimer nu sunt singurii expuşi riscurilor. Cercetările recente au arătat că şi neuronii tineri sunt cu mult mai vulnerabili decât se credea înainte la încărcarea excesivă cu calciu, prin urmare e posibil ca debutul acestor boli grave să fie prezent de fapt cu mult înainte ca simptomele distinctive să devină evidente.Calcifierile de la nivel cerebral pot provoca situaţii dramatice, aşa cum putem vedea în materialul video de mai jos:

 
Organismul răspunde calcifierilor sistemice prin inflamaţiile care se manifestă la nivelul întregului, astfel apare boala inflamatorie. Durerea de natura inflamatorie apare în partea a doua a nopţii şi ne trezeşte din somn pe la orele 4-5 dimineaţa. Durerea inflamatorie nu depinde de starea vremii, de caracteristicile meteorologice, presiunea atmosferică sau de umiditate. Durerea inflamatorie este chinuitoare, ca durerea de măsea, şi trece când se iau medicamente anti-inflamatorii. Calcifierea sistemică la nivelul ţesuturilor moi de exemplu la nivelul muşchilor poate induce procese inflamatorii şi atunci vorbim de aşa zisa polimiozită. Muşchiul poate fi afectat de infecţii parazitare (trichineloza, cisticercoza, toxoplasmoza), pe fondul modificării pH-ului (alcalinizării) terenului biologic. Mialgiile (dureri musculare) sunt foarte puternice. În plus, are loc şi o scădere evidentă a forţei musculare. Muschii afectaţi, în general cei ai coapselor şi ai umerilor (vezi fig.6), sunt dureroşi şi le lipseşte forţa: bolnavului îi vine greu să se ridice de pe scaun, să meargă. 

Fig.nr.6, calcifieri ectopice la nivelul membrelor inferioare 
 

Fig.nr.7, calcifieri ectopice la nivelul articulaţiei soldului

Comanda aterom stop!


În cazurile degenerative: durerea reapare periodic, odată cu modificările meteorologice – umiditate crescută, înnorare, frig, vânt, precipitaţii. 
La fel ca întreg organismul, aparatul locomotor suferă şi el un proces de îmbătrânire, de degradare. În plus apar şi boli degenerative – artroza fiind una dintre cele mai frecvente boli degenerative. În cadrul artrozei se deteriorează cartilagiul articular din cauza mai multor factori: depozitele de calciu la nivelul articulaţiilor (cristale de fosfaţi de calciu precipitat şi sedimentat în încheieturi), suprasolicitarea sau solicitarea inadecvată a unei articulaţii, supra-încărcarea – şi aici intră în primul rând obezitatea şi purtarea de greutăţi. Durerea articulară care apare în timpul zilei, durere legată de efort – este primul simptom al artrozei. Alături de artroză, şi alte boli degenerative sunt tot mai frecvente afecţiunile discale – spondiloza, lumbago, lombosciatica, hernia de disc. Acestea din urmă a au drept caracteristică principală durerile din zona coloanei – lombare (- în zona şalelor), dorsale (- în zona toracelui) şi cervicale (- în zona gâtului). Calcifierea este o parte a procesului de degenerare şi este asociat reumatismelor degenerative. Durerea în reumatismele degenerative are alte caractere. Reapare periodic în legătură cu modificările meteorologice – înnorare, frig, vânt, precipitaţii. Aceste fenomene meteo nu sunt de fapt cauza manifestărilor dureroase, ci doar pun în evidenţă existenţa bolilor degenerative, frigul provocând vasoconstricţie, cea ce duce la intesificarea durerii în zonele calcifiate. În calcifierile degenerative durerea se accentuează prin mişcarea articulaţiei, datorită abraziunii intra-articulare provocate de cristalele de fosfaţi de calciu. Durerile de uzură apar în miezul zilei, dar mai ales la sfirşitul zilei, şi nu noaptea, când articulaţia nu este solicitată. Calcifierile degenerative afectează ţesuturile din jurul unei articulaţii ceea ce provoacă dureri ce limitează mişcările. Fiecare articulaţie are ligamente, iar muşchii sunt legaţi de sistemul osos prin tendoane. Toate aceste elemente – tendon, capsulă, ligament – sunt susceptibile la calcifieri, şi sunt foarte solicitate de mişcările pe care le facem în fiecare moment, în fiecare zi. În timp, structura lor fibroasă suferă procese de calcifiere ectopică, ce duc inevitabil la uzuri articulare. Clinic, în calcifierile degenerative sunt prezente trei simptome: durerea articulaţiei, limitarea mişcărilor articulare şi şchiopătarea, dacă suferinţa este localizată la o articulaţie a membrului inferior.  

Vârsta şi calcifierea ectopică 

 Până la 30-35 de ani acumularea de calciu în ţesuturile moi este relativ redusă şi aproape orice durere osteo-musculo-articulară este legată de inflamaţie. Trebuie să se facă investigaţii pentru a evidenţia calcifierile incipiente. În această etapă, durerea are caracter nocturn – începe surprinzător în partea a doua a nopţii, către dimineaţă. Articulaţia poate fi “roşie” şi “caldă”.  

La 35-40 de ani: apar durerile de spate şi spondiloza cervicală 

 Suferinţa discală – lumbago, lombosciatică, hernia de disc – denotă procese degenerative, din ce în ce mai frecvente în rândul adulţilor între 35-40 de ani. Mulţi dintre aceştia se confruntă frecvent cu dureri de spate pe care le ignoră; de aceea, în timp, boala discală se agravează şi se ajunge la complicaţii. Spondiloza constă în depuneri de calciu la nivelul marginilor platourilor discale sau în jurul articulaţiilor. Aceste depuneri de calciu creează nişte formaţiuni cunoscute în patologia radiologică sub numele de „ciocuri de papagal”. Prezenţa lor arată că este vorba de un proces cronic degenerativ al coloanei.  

                                        Fig.nr.8, calcifieri ectopice cervicale Spondiloza apare frecvent din cauza mişcărilor incorecte ale capului sau gâtului care reprezintă un element de uzură. În primul rând trebuie avută în vedere o postură corectă a coloanei cervicale şi evitarea să se stea într-o poziţie vicioasă, pentru coloana vertebrală. Simptomele sunt foarte neplăcute: persoana suferindă are ameţeli, dureri de cap, tulburări de mers şi îi scade forţa musculară. După 40 de ani: pot să apară primele simptome ale artrozei şi durerile de umăr! După vârsta de 40 de ani pot să apară primele simptome ale artrozei – cel mai frecvent calcifieri degenerative, deoarece suprafeţele articulare sunt expuse frecării sau presiunii. Din acest motiv, cartilajul devine mai subţire, iar spaţiul articular mai îngust. Pe marginile acestora se poate depune calciul, sub forma renumitelor ciocuri. Astfel mobilitatea articulaţiilor scade, şi apare durerea. Durerea articulară este legată de efort, activitate, de mersul sau statul prelungit în picioare, de expunerea la frig. Durerea apare în timpul zilei, se ameliorează la repaus şi căldură şi se poate însoţi de zgomote, pocnituri la nivelul articulaţiei bolnave. De asemenea, suferinzii se plâng de durere în articulaţii în momentul în care se mişcă după o perioadă mai lungă lipsită de activitate, cum ar fi somnul sau statul pe scaun pentru un timp îndelungat. Durerile de umăr (fig. nr.8) datorate calcifierilor degenerative articulare pot să apară  tot de la 40 de ani în sus. Ele se încadrează în categoria „reumatism abarticular”. Articulaţia umărului este foarte solicitată, suportul lui bio-mecanic fiind foarte fragil. Şi atunci apare uzura şi calcificarea degenerativă a articulatiei umărului şi ţesuturilor din jurul acesteia. Aproximativ 70 % din populaţie are proleme cu articulaţia umărului plângându-se de dureri în această zonă. Durerea apare la frig, umezeală, la suprasolicitare şi e foarte chinuitoare. Persoana are mari probleme noaptea când durerea nu-l lasă să doarmă. Există soluţii biotehnologice pentru aceasta problemă.  

 Fig.nr.9, calcifieri ectopice la nivelul umerilor 

  

După 50 de ani: osteoporoza poate da dureri de spate 


După 50 de ani, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză, vorbim de osteoporoză (fig. nr.9). Boala nu este foarte dureroasă, dar poate fi cauza unor suferinţe de coloană. 
Dacă durerile de coloană apar după această vârstă, ele sunt un semn de osteoporoză. Tot după 50 de ani apar frecvent şi durerile articulare. Tendoanele, capsulele, ligamentele (- ţesuturile din jurul articulaţiei) sunt foarte solicitate în activitatea de zi cu zi, atât în poziţie statică, dar şi în mişcare. Astfel, în timp, apare uzura ţesuturilor din jurul unei articulaţii. Procesele de degradare, de degenerare se traduc prin dureri în zona unei articulaţii, dureri care sunt sâcâitoare şi frecvente. În cazul calcifierii abarticulare durerile apar pe zone foarte mici: zona cotului, încheietura mâinii, la genunchi. Apar şi dispar în funcţie de vreme sau de supra-solicitare. Nu sunt intense, sunt sâcâitoare şi de obicei se accentuează în timpul efortului. Din cauza durerii articulare, suferindul nu-şi mai poate continua activitatea. 

Fig.nr.10, structura osului normal şi osteoporotic. Sursa:osteoporoza-cluj.ro
După 60 de ani: 80% dintre vârstnici au artroză! 

 După vârsta de 60 de ani, artroza se instalează la 80% din populaţie. Renunţarea la mişcare şi acceptarea sedentarismului de către pensionari sunt factori care tulbură funcţionarea normală a aparatului locomotor, facilitând instalarea mai rapidă şi agravarea proceselor degenerative cum este artroza. Durerile articulare apar după efort, activitate, după mersul prelungit, după statul prelungit în picioare, după expunerea la frig. Durerea apare în timpul zilei şi poate fi accentuată de condiţiile meteorologice: înnorare, frig, vânt, precipitaţii. Dacă aceste dureri apar în cursul nopţii înseamnă că boala este într-un stadiu foarte avansat şi că trebuie luate imediat măsuri de eliminare a depunerilor de calciu.  

                 Fig.nr.11, calcifieri ectopice la nivelul mâinilor (Sursa:www.gfmer.ch)Semne şi simptome ale calcifierilor ectopice: 

 Calcifierile ectopice pot avea impact asupra întregului corp, incluzind: – efectele asupra creierului: oboseală, ameţeală, pierderi de memorie şi cefalee frecventă şi inexplicabilă; – efectele asupra inimii: imposibilitatea de a efectua activităţile fizice de rutină, simple, fără senzaţia de lipsă de aer, hipertensiune, angină pectorală, infarct miocardic şi atac cerebral vascular; – efectele asupra ficatului: lipsa apetitului sau scădere ponderală inexplicabilă, modificare a turgorului cutanat, hepatite, ciroze, opacitate radiografică, etc; 


– efecte supra rinichilor: edeme ale membrelor inferioare, palpebrale şi ale mâinilor, oboseală, ritm cardiac anormal şi hipertensiune; 
– efecte asupra extremităţilor: crampe musculare, cianoză periferică, parestezii, senzaţie de răceală; Semnele şi simptomele generale ale calcifierilor ectopice cuprind: – dureri de articulaţii; 

– umflarea articulaţiilor; 
– articulaţiile pot fi calde la atingere; 
– slăbiciune musculară şi instabilitatea articulaţiilor; 
– durere în timpul mersului; 
– dificultate la prinderea unor obiecte, la îmbrăcat, pieptănat sau aplecat; 
– rigiditate articulară, mai ales dimineaţa; 
– oboseală; 
– febră; 
– noduli numiţi noduli reumatoizi; 
– paresteziile sau pierderea sensibilităţii tactile sau furnicături in mâini şi picioare, mai ales degete; 
– modificări ale temperaturii cutanate (mâini, urechi, picioare şi degete reci); 
– fatigabilitate sau lipsa energiei; 
– căderea părului, vertij sau ameţeală; 
– piele uscată, edeme sau tumefierea mâinilor, picioarelor şi/sau degetelor; 
– formarea venelor varicoase, a ulcerele venoase şi arteriale; 
– cefalee, crampe musculare şi durere, prurit generalizat; 
– modificarea culorii pielii (devine palidă, albăstruie sau roşiatică); 
– crampe ale picioarelor, feselor sau plantare în timpul efortului fizic sau în somn; 
– claudicaţie sau durere a membrului inferior; 
– pierderea senzaţiilor de durere şi temperatură; 
– fisuri cutanate suprainfectate care nu se vindecă cum ar trebui; 
– dispnee, Aritmii, pierderi de memorie.

Soluţia pentru înlăturarea fiziologică a calcifierilor ectopice o reprezintă formula nutriceutică ATEROMSTOP, cu catalizatori biologici .
 

Acesta formulă nutriceutică, cu catalizatori biologici, a fost obţinută în urma unor riguroase observaţii şi verificări, realizate de cercetătorii din cadrul Centrului de Cercetare Nutriceutică Cluj, în colaborare cu Centrul Independent de Studii Biologice Cluj. Astfel, după mulţi ani de cercetare știinţifică asiduă, se poate raporta descoperirea unui produs revoluţionar, rod al bio-tehnologiei, care este eficient în bolile aterosclerotice-cardiovasculare, artrozice, limfatice şi calcifieri ectopice, dacă este coroborat și cu un program nutriţional de echilibrare biologică, ce va influenţa bio-chimismul digestiei și a procesului absorbţiei nutrienţilor. Produsul ATEROMSTOPare acţiune sistemică (acţiune generală la nivelul diferitelor ţesuturi, organe şi sisteme) şi are un puternic efect antiviral şi antibacterian, este un activator digestiv eficient, o formulă cu acţiune bioactivă, ce participă la reacţiile din procesele: digestiv, absorbţie și destructurarea fiziologică a plăcii de aterom, din tot sistemul arterial şi  eliminarea calcifierilor din ţesuturile moi şi articulaţii. 


Persoanele cu Aterioscleroză Ateroscleroză, Lumbago, Lombosciatică, Spondiloza, Artroza și Osteoporoză răspund deosebit de bine la acţiunea produsului ATEROMSTOP, eficienţa acestuia depinzând totuși de structura biochimică individuală a fiecarui organism și de complianţa persoanei interesate. 
Mecanismul principal de acţiune al ATEROMSTOP-ului este îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în general, şi prin aceasta, conduce la o mai bună irigare a organelor, a extremităţilor corpului şi la eliminarea calcifierilor din ţesuturile moi şi articulaţii. Este foarte important de atătat că, ATEROMSTOP nu dislocă calciu din structura sistemului osos, ci din contră, acţioneză prin legarea calciului ionic eliberat din ţesuturile moi, contribuind la fortificarea sistemului osos, în cazurile de osteoporoză. Programului nutriţional nutriceutic pune accentul pe influenţarea bio-chimismul digestiei și a procesului absorbţiei nutrienţilor, generând un răspuns fiziologic natural. Este o abordare inovativă, prin care s-ar putea evita necesitatea manoperelor medico-chirurgicale (operaţii de bypass și a tuturor intervenţiilor chirurgicale asociate, protezarea articulaţiilor), invazive, costisitoare, traumatizante și uneori invalidante. Este lipsită de efecte secundare și poate fi folosită profilactic. Astfel, studiile clinice efectuate de Centrul de Cercetare Nutriceutică Cluj, în colaborare cu Cercul de Studiu al Fenomenelor Biologice Cluj, și Centrul Independent de Studii Biologice Cluj, arată că se poate folosi cu succes această formulă nutriceutică, cu catalizatori biologici, atât pentru a preveni, cât și pentru a elimina calcifierile ectopice, depunerile aterosclerotice de pe pereţii arterelor, depuneri care generează infarctul de miocard și congestia cerebrală. Radiografiile generale, Angiogramele și testele Doppler pot obiectiva evoluţia eliminării calciferii ectopice (în sistemul de redare vizuală “înainte” și “după”), la numai câteva luni după aplicarea Programului nutriţional nutriceutic, pentru reversarea și remisia fiziologică a aterosclerozei şi a calcifierilor din ţesuturile moi. 
 
În cazul calcifierilor ectopice suplimentarea cu calciu ar trebui evitată, deoarece suplimentele de calciu sporesc riscul infarcturilor cu 86% 

Noi cercetări publicate în jurnalul medical Heart (Inima) au confirmat descoperirile a două studii controversate asupra suplimentării calciului şi riscurilor de infarct publicate în British Medical Journal, şi care au găsit un risc de infarct sporit cu 24-27% pentru cei care au luat 500 mg de calciu elementar pe zi. [1] [2]  


Rezultatele acestei celei mai noi treceri în revistă, implicând 24 000 de oameni între 35 şi 64 de ani, au fost chiar şi mai alarmante. Aceşti participanţi care au luat regulat un supliment de calciu şi-au sporit riscul de a avea un infarct cu 86% faţă de cei care nu au luat deloc suplimente de calciu. 
Cercetările arată că femeile cu cea mai înaltă densitate osoasă (adesea obţinută prin suplimentare masivă pe tot timpul vieţii cu calciu) au o incidenţă cu până la 300% mai înaltă a cancerului malign la sân. 

 

Bibliografie:

[1] BMJ 2010; 341 doi: 10.1136/bmj. C3691 (Published 29 July 2010)
[http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691.full];
[2] Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women’s Health Initiative limited access dataset and meta-analysis.BMJ. 2011; 342: d2040. Epub 2011 Apr 19. PMID: 21505219 [http://www.greenmedinfo.com/article/calcium-supplements-or-without-vitamin-d-increase-risk-cardiovascular-events];3) 1) BMJ. 2008 Feb 2;336 (7638):262-6. Epub 2008 Jan 15.Vascular events in healthy older women receiving calcium supplementation: randomised controlled trial.4) Circulation. 2003;108:e50.Use of New Imaging Techniques to Screen for Coronary Artery Disease;5) Chest. 2001 Dec;120 (6):1953-8. Myocardial infarction in young adults with low-density lipoprotein cholesterol levels < or = 100 mg/dL: clinical profile and 1-year outcomes;6) N Engl J Med. 2008 Mar 27;358(13):1336-45. Coronary calcium as a predictor of coronary events in four racial or ethnic groups;7) Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Vol 51, 1359-1364, Copyright © 1980. Effect of estrogen on calcium absorption and serum vitamin D metabolites in postmenopausal osteoporosis;8) N Engl J Med. 2007 Jun 21;356(25):2591-602.Estrogen therapy and coronary-artery calcification;9) J Hum Hypertens. 2003 Sep;17(9):623-30.Nutrient intakes of middle-aged men and women in China, Japan, United Kingdom, and United States in the late 1990s: the INTERMAP study;10) Int J Cardiol. 1991 Nov;33(2):191-8.Is calcium excess in western diet a major cause of arterial disease? 
 
Sursa: Centrul de cercetare nuticeutica Cluj Napoca cu permisiunea si  amabilitatea domnului Profesor Biolog Ioan Colcear.

Share this post

Comments (2)

 • Valentina Apostol Reply

  Un articol interesant in care m-am recunoscut in totalitate. Pacate ca nu ati dat si niste remedii mai ales pentru osteofite in cadrul bolilor degenerative cum ar fi artroza care apare mai ales doamnelor dupa menopauza si pentru care viata devine un chin, adica o adevarata mutilare din punct de vedere fizic si psihic. Aproape ca nici un tratamentele nu ajuta. Nici macar fizioterapia si kinetoterapia. Nici macar nu amelioreaza. In opinia mea, eu cred ca nu se mai poate face nimic. Atata vreme cat cartilagiile sunt distruse nu se ma poate face nimic.

  24 august 2017 at 11:04
  • Nicu Ghergu Reply

   Din fericire pot spune ca procesul degenerativ poate fi inversat. Avem rezultate remarcabile. Va recomand cu drag schema de tratament pentru stoparea osteoporozei si decalcifierea osteofitelor. Kalmag D, Flexigel, HC80, Aterom Stop, Full Motion si Omega super. Ma puteti suna pentru detalii 0766671103

   24 august 2017 at 12:31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *