De ce fornăie caii?

De ce fornăie caii?

În general, caii sunt niște creaturi destul de vocale și pline de personalitate. Nechează, suflă zgomotos, fornăie. Ce mai! Știu să-și facă cunoscute stările emoționale. Dar înțelegem chiar toate aceste stări? Specialiștii în hipologie studiază de mult timp manifestările zgomotoase ale acestor animale sociabile. Însă fornăitul cailor i-a pus în dilemă.north-71633__340

Până acum, s-a considerat că zgomotul lor distinctiv servea unor funcții igienice, de înlăturare a impurităților, a muștelor, etc. Totuși, în urma unor studii recente, s-a constatat că acei cai care sunt foarte bine îngrijiți par să fornăie mai des.

Martine Hausberger, cercetătoare în cadrul Universității Rennes din Franța, a înregistrat modul de fornăit a 48 de cai din Bretania (Franța) ce trăiau în condiții diferite. Unii dintre acești cai aveau parte de condiții mai restrictive, stăteau singuri, în grajduri separate, și erau hrăniți cu hrană săracă în fibre. Alții aveau parte de un grad mai mare de libertate, erau ținuți alături de mai mulți cai și aveau iarbă și fân la discreție.

Echipa de cercetători a constatat că frecvența fornăiturilor era considerabil mai mare la caii ce trăiesc în condiții bune (care se hrănesc, de pilidă,  pe pășune). În plus, cercetătorii au observat că frecvența fornăiturilor scade pe măsură ce nivelul de stres crește.  „Considerăm că această informație i-ar putea ajuta pe proprietarii sau pe îngrijitorii de cai să identifice condițiile în care caii se simt bine”, spune Martine Hausberger.

Așadar, caii fornăie mai des când sunt fericiți. Această informație poate fi utilă în evaluarea condițiilor în care sunt ținuți caii.  În concluzie, așa cum a spus un alt cercetător,  „trebuie să-i asigurăm unui animal mai mult decât cele necesare vieții. Trebuie să-l facem să se bucure de viață.”  În fond, fericirea trebuie să fie un „bun” al tuturor ființelor!

Articol realizat si redactat de Mihaela Balint

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *