Despre migrene si mod de tratare

Migrene

 Despre migrene

Aflati ce produs de migrene recomandam dand click aici!

Migrenele sunt dureri foarte mari de cap care pot fi sau nu însoţite de greaţă, tulburări de vedere şi alte simptome. Incidenta durerilor de cap migrenoase a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani. Se apreciază că 20-30 de milioane de persoane din SUA suferă de migrene, trei din patru fiind suportate de femeimai mult de 24% dintre femei au, o dată în viaţă, o migrenă, în timp ce numai 12% dintre bărbaţi fac migrene. Migrena este una dintre cele mai severe dureri de cap.

Cercetarea tradiţională a descris migrenele ca dureri de cap vasculare, care implică o dilatare excesivă sau o contracţie a vaselor de sânge din creier. Cercetări mai recente dau alte explicaţii. Tomografia computerizată cu emisie de fotoni (SPECT) indică faptul că inflamatia implicată în migrene este mai importantă în meninge. Acesta este format din trei membrane – duramater, arahnoida şi foiţa cea mai profundă a membranei, numită piamater, separată de celelalte două prin lichidul cerebrospinal. Aceste membrane invelesc creierul şi măduva spinării.

Oricum, nu infiamaţia meningelui este cea care duce la durerea migrenoasă, ci mai degrabă o activitate anormală a nervului – stimularea nervului trigemen, care merge de la creier la cap şi faţă, pare să declanseze eliberarea unor substanţe cunoscute ca peptide relationate cu gena calcitoninei, care induce inflamatia şi trimite mesaje de durere la receptorii din meninge. Unii cercetători leagă migrenele de meningită, o altă ăfecţiune a meningelui. Simptomele sunt foarte asemănătoare – durere de cap, greaţă şi sensibilitate la lumină. Oricum, meningitele sunt cauzate de infectii virale sau bacteriene.

Migrenele pot apărea oricând, fie o dată pe săptămână, fie o dată sau de două ori pe an, şi se moştenesc în familie. Un factor care se află în spatele incidenţei migrenei la femei poate fi fluctuatia nivelului de hormon estrogen; tipic pentru femei este să facă migrenele în preajma momentului menstruatiei, când nivelul de estrogen este scăzut. Migrenele apar, cel mai adesea, la persoanele între 20 şi 35 de ani şi tind să scadă odată cu vârsta. Copiii pot suferi şi ei de migrene. În copilărie, durerea migrenoasă pare să fie mai difuză, şi nu localizată. Tot atunci, migrenele se pot manifesta, in primul rând, nu ca dureri de cap, ci ca dureri periodice abdominale, colici, vomă, ameteli şi rău sever de mişcare. Există, de obicei, cinci faze ale migrenei:

  1. Cu aproximativ o zi înainte de instalarea migrenei pot apărea schimbări de dispoziţie, probleme de memorie, o alterare într-un fel sau altul a celor cinci simţuri sau probleme de vorbire.
  2. Chiar înainte ca durerea să înceapă, unele persoane văd flashuri de lumină şi/sau simt amorţeli în mâini şi în părţi ale gurii. Fenomenul se numeşte aură, foarte asemănătoare cu aura care afectează mulţi epileptici înainte de convulsii. O migrenă precedată de aură se numeşte migrenă clasică. Migrenele fără aură sunt numite migrene obişnuite.
  3. Încep durerile de cap – durere severă, insuportabilă. Pot apărea pe o parte sau pe ambele părţi ale capului. Durerea se poate şi muta din loc în loc. Se poate instala greata, alături de sensibilitatea gâtului şi scalpului. Ochii pot fi foarte sensibili la lumină, iar persoana poate fi imobilizată de durere.
  4. Durere difuză. Greaţa poate apărea mai târziu.
  5. Persoana poate fi letargică şi obosită şi, pur şi simplu, să vrea să doarmă.

Sunt mulţi factori care pot declanşa migrena la o persoană sensibilă: alergii, constipatie, stres, disfuncţie a ficatului, prea mult sau prea puţin somn, schimbări emoţionale, strălucire a soarelui, flashuri de lumină, lipsa de mişcare şi schimbări ale presiunii barometrice. Durerile de dinti pot fi şi ele un factor. Nivelul scăzut de zahăr în sânge este, adesea, asociat cu migrenele; studiile au arătat că nivelul de zahăr în sânge este scăzut în timpul crizei de migrenă şi, cu cât nivelul zahărului este mai scăzut, cu atât migrena este mai severă. Cauzele de fond care pot declanşa rapid migrena includ factorii genetici, dezechilibrul chimic din creier, nutriţia deficitară şi supradoză de analgezice.

    Mod de tratare

Aflati ce produs de migrene recomandam dand click aici!

– Includeţi în alimentaţie migdalele, laptele de migdale, năsturelul, pătrunjelul, feniculul, usturoiul, cireşele şi ananasul proaspăt.

–  Eliminaţi din dietă alimentele care conţin aminoacidul tiamină, inclusiv avocado, bananele, berea, brânza tare, carnea maturată, cartofii, mucegaiurile, peştele la conservă, produsele lactate, roşiile, prunele roşii, varza, vinul, vinetele şi zmeura. Evitaţi aspirina, băuturile alcoolice, ciocolata, glutamatul de monosodiu şi nitriţii (conservanţi alimentari care se găsesc în hot dogs şi mezeluri). Când le eliminaţi, încercaţi să vedeţi dacă sunteţi alergic la unul sau mai multe dintre aceste alimente.

– Faceţi regulat mişcare.

– Faceţi zilnic un masaj al gâtului, spatelui şi capului.

– Evitaţi sarea şi alimentele care dau aciditate, cum sunt carnea, fulgii de cereale, pâinea şi cerealele. Eliminaţi alimentele prăjite, grăsimea şi alimentele grase.

– Mâncaţi cantităţi mici, dacă e nevoie, luaţi gustări nutritive intre mese, ca să cvitaţi schimbările mari are nivelului de zahăr în sânge care pot declanşa migrena. Evitaţi, mai ales, să săriţi peste mese.

–  Luaţi suplimente hipoalergenice.

–  Trataţi problemele de dinţi şi bolile gingiilor, cariile dentare, infecţiile bacteriene, sindromul articulaţiei temporo-mandibulare (ATM) sau scrâşnitul din dinţi, care pot contribui la problemă.

– Nu furnaţi şi evitaţi fumatul pasiv.

– Evitaţi zgomotul puternic, mirosurile tari şi înălţimile mari.

– Mergeţi la doctor dacă durerea de cap este declanşată de/însoţită de/sau legată de oricare din următorii factori:

* Efort excesiv (inclusiv efort sexual), aplecare sau tuse.

* Gât rigid şi febră.

* Leziuni la cap.

* Vomă.

* Vorbire neclară, tulburări de vedere şi amorţeli precum şi tremurături ale unei părţi a corpului.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *