Despre oboseala cronica (sindromul oboselii cronice) – plante care ajuta si recomandari

     Despre sindromul oboselii cronice (SOC) sau oboseala cronica – cauze, simptome si afectiuni provocate de oboseala cronica

     Sindromul oboselii cronice sau oboseala cronica nu este o boală ca atare, ci un tablou caracteristic și complex de simptome care pot duce la anumite boli. Simptomele acestui sindrom seamănă cu cele ale gripei sau ale infecțiilor virale, așa că este adesea confundat cu aceste boli. De fapt este greșit diagnosticat ca ipohondrie, boli psihosomatice sau depresie, pentru că testele medicale obișnuite nu identifică nicio boală. Simptomele de oboseala cronica pot include dureri în mușchi și articulații, anxietate, depresie, dificultate de concentrare, memorie slabă, febră, dureri de cap, tensiune arterială scăzută, probleme intestinale, paloare, pierderea apetitului, schimbări de dispoziție, spasme musculare, infectii recurente ale tractului respirator, congestie nazală, candidoza, sensibilitate la lumină și căldură, tulburări de somn, transpirație nocturnă, dureri de gât, inflamarea ganglionilor limfatici- și mai mult ca orice, o oboseala adesea extremă și invalidantă.  Anomalii imunologice care apar la diferitele test de diagnosticare sunt și ele frecvente. Sindromul este de trei ori mai frecvent la femei decât la bărbați și afectează, În primul, rând adulții tineri și persoanele între 20 și 50 de ani.
oboseala cronica
     Cauza sau cauzele sindromului oboselii cronice nu sunt cunoscute. Unii specialiști cred că se leagă de o infecție cu virusul Epstein Barr ( EBV) și de citomegalovirus (CMV),  membri ai familiei virusurilor herpetice care stau și la baza mononucleozei și a infecțiilor retiniene și gastrointestinale. Această opinie se întemeiază în mare parte, pe faptul că multe persoane cu Sindromul oboselii cronice au fost găsite cu nivel ridicat de anticorpi EBF în sânge si pentru că la multe persoane simptomele inițiale sau prelungit cu infecții virale. Oricum. nu există nicio legătură care să poată fi dovedită cu siguranță între virusul EBF și sindromul oboselii cronice. Mai mult, acum se știe că multe persoane au nivel de ridicat de anticorpi EBV fără ca vreo boală evidentă se afecteze sănătatea. Multe cazuri de oboseală cronică apar fără fără să se cunoască pe infecție precedentă. Faptul a îndreptat cercetările spre alte cauze posibile. Unii suspectează probleme ale sistemului imunitar sau un defect al mecanismului care reglează presiunea sanguină.
     
     Alte cauze propuse pentru sindromul oboselii cronice sunt anemia, artrita, intoxicația cronică cu mercur din amalgamul dentar, hipoglicemia, hipotiroidismul, infecția cu fungi candida albicans și problemele de somn. Multe persoane cu sindromul oboselii cronice suferă de fibromialgie, o boala a mușchilor care provoacă slăbiciune musculară și oboseală. Paraziții intestinali sunt ceva relativ obișnuit la aceste persoane. Dieta săracă, deficiențele nutriționale, alergiile, disfuncțiile tiroidiene, candida, anemia și stresul contribuie la slăbirea sistemului imunitar și la instalarea sindromului oboselii cronice.
   
    Chiar dacă oboseala cronica nu amenință viața, totusi duce la serioase afecțiuni ale sistemului imunitar. Unele persoane par să se vindece brusc, dar odată ce ai avut boala, ea poate reveni oricând, de obicei ca urmare a unei alte boli sau din cauza stresului.
     
     Criteriile importante care definesc sindromul oboselii cronice sunt: persistența oboselii care nu dispare după odihnă și este destul de severă ca să reducă activitatea zilnică medie cu 50% în ultimele 6 luni. Prezența altor disfuncții clinice cronice, inclusiv a bolilor psihice trebuie să fie exclusă. Sindromul oboselii cronice nu trebuie să fie confundat cu stresul sau cu rezultatele muncii excesive. Cu sindromul oboselii cronice, nivelul nivelul normal al activității nu poate fi menținut și simptomele depășesc, de departe apatia și oboseala asociate cu un stil de viață stresant și cu munca grea.

Daca ai probleme cu somnul, recomandam sa cititi si despre terapia anti-insomnie!

     Plante recomandate pentru oboseala cronica  

     Astragalus și echinaceea întăresc sistemul imunitar și sunt bune pentru simptomele de răceală și gripă.
     Precauții: Nu luați astragaluls dacă aveți febră. Coaja de nucă, usturoiul, rădăcina de gențiană, rădăcina de ghimbir, frunzele de neem, coaja de quassia și pelinul proaspăt ajută la eliminarea din corp a paraziților, o problemă comună celor cu Sindromul oboselii cronice.   Ceaiurile din rădăcină de brusture, păpădie și trifoi roșu ajută la vindecare prin curățarea sângelui și a sistemului limfatic, precum și prin întărirea sistemului imunitar. Combinați sau alternati aceste ceaiuri cu ceaiuri de plante și beți 4-6 pahare zilnic. China Gold este o formulă din plante care conține 36 de extracte diferite din plante inclusiv zece varietăți de ginseng. Imbunătățește funcționarea suprarenalei și alungă oboseala. 
astragalus,echinacea,gentiana,ginkgo
     Folosiți gențiană ca să controlați infecția. La primele semne de dureri de gât, luați câteva picături de extract de gențiană fără alcool, țineți în gură un timp și apoi înghițiți. 
     Precauții: nu luați gențiană ca principiu de bază mai mult de o săptămână și nu o folosiți în timpul sarcinii. Dacă suferiți de boli cardiovasculare diabet sau glaucom, folosiți gențiană numai sub supraveghere medicală. 
     Ginkgo Biloba îmbunătățește circulația și funcționarea creierului. Kava kava, gura lupului și rădăcina de valeriană îmbunătățesc somnul. Rădăcina de lemn dulce susține sistemul endocrin și crește nivelul cortizonului prin blocarea acțiunii unei enzime care îl descompune. Oboseala suprarenalei duce la scăderea producției de cortizon,iar lemnul dulce se poate dovedi benefice pentru suferinzii de SOC.
     Precauții: Nu folosiți această plantă mai mult de 7 zile la rând. Evitați- o complet dacă aveți hipertensiune.  Silimarina protejează ficatul, Extractul de frunze de măslin are proprietăți antibiotice și antivirale și ajută la combaterea infecțiilor. Pau d’arco luat sub formă de capsule sau ceai, este bun pentru tratarea infecției cu candida. Sunătoarea are proprietăți antivirale și este un bun antidepresiv.

     Recomandari in caz de oboseala cronica sau SOC

Mâncați echilibrat, având o dietă care să cuprindă 50% alimente crude și sucuri proaspete. Dieta trebuie să constea, mai ales, în fructe, legume și cereale integrale, plus nuci și alune proaspete, semințe, curcan fără piele și unii pești de apă adâncă. Aceste alimente de calitate asigură nutrienții care refac energia și consolidează imunitatea.  

     Adăugați în dietă multe forme de acidophilus și consumati regulat produse fermentate, cum ar fi iaurt și kefir. Multe persoane cu Sindromul oboselii cronice se infectează cu candida. Acidophilus ține candida sub control. 

     Consumați multă apă – cel puțin opt pahare zilnic – plus sucuri de preferat sucuri proaspete de legume. Beți un pahar mare de apă la fiecare două ore. Apa spală toxinele și ajută la reducerea durerii musculare. Nu mâncați cartofi prăjiți alimente nesănătoase, alimente procesate.

     Evitați stimulente cum ar fi cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare, zahărul, produsele care conțin mucegaiuri sau făină albă, cum ar fi pâinea și pastele. Poate vi se pare greu- persoanele cu SOC poftesc în general, la dulce și produse cu carbohidrați și pot dori să bea alcool.  Fiți constienti că intestinele lucrează în fiecare zi și adăugați fibre în dietă.

     Faceți din când în când clismă de curățare. 

     Luați clorofilă sub formă de tablete sau din lichide de vegetale ca băuturile verzi din fructe de legume sau Chio Green.  Luați un supliment cu proteina din sursă vegetală. Odihniți- va mult si asigurați-vă că nu va extenuați.

     Mișcarea moderată poate fi de ajutor. Sunt recomandate, în special, exercițiile de respirație. Persoanele cu SOC respira superficial, ceea ce creează probleme de somn. 

     Evitați ciocolata, răcoritoarele, cafeina și alimentele procesate. Aceste alimente privează organismul de magneziu, ceea ce duce la oboseală.

     Magneziul este important pentru persoanele ce sufera de oboseala cronica. Nu fumați și evitați fumatul pasiv. Poate răutății simptomele. Nu luați aspirină. Dacă aveți infecții virale poate aparea sindromul Reye.

sursa: nutritie si biotratamente vol 4 pag141

     Suplimente recomandate pentru oboseala cronica

– Green Gold Imune (click aici pentru detalii);
– Fosfosercaps (click aici pentru detalii);
– Imunity de la firma Ramisio (click aici pentru detalii);
– MycelCaps (click aici pentru detalii);
– Lactoferin Gold 1.8 (click aici pentru detalii);
– SynergyO2 oxigenare celulara (click aici pentru detalii);
– Quantum Immune Boost (click aici pentru detalii);
– Vitamina C finlandeza (click aici pentru detalii).

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>