Durerile de cap – remedii naturale

Dureri de cap

REMEDII  NATURALE

PENTRU AFECȚIUNI ALE SISTEMULUI NERVOS

    Printre cele mai des întâlnite dureri se remarcă durerile de cap care pot apărea în cele mai neașteptate situații, ne creează disconfort și ne împiedică să lucrăm în condiții optime. Intensitatea, durata și localizarea lor este diferită, în funcție de cauza care le-a produs, ele putând să reprezinte și un mic semnal de alarmă al unei simple oboseli.

Printre cauzele majore ale apariției durerilor de cap se remarcă :

  • stresul ( agitație, conflicte, epuizare, emoții reprimate etc.);
  • abuzul de alcool și tutun;
  • răceala și gripa, care provoacă de obicei dureri puternice;
  • oboseală oculară sau alte tulburări de vedere;
  • hipertensiunea, intoxicațiile, alergiile;
  • intoleranțe la medicamente sau intoleranțe alimentare;
  • zgomotul excesiv, variațiile presiunii atmosferice sau aerul prea uscat;
  • insolațiile.

Durerile de cap în zona occipitală sau frontală pot semnala o înțepenire a mușchilor sau reumatism în regiunea  cefei și a coloanei vertebrale.

Durerile de cap difuze care se manifestă în timpul zilei sunt caracteristice neurasteniei .

Durerile de cap însoțite de febră, vărsături, înțepenirea cefei sunt tipice meningoencefalitei.

Durerile de cap nocturne sunt caracteristice tumorilor cerebrale.

De fapt, durerile de cap violente sau permanente pot fi semnul unei boli grave și în acest caz este bine să consultați un medic.

De asemenea, dacă după o lovitură la cap aveți amețeli, greață și stare de vomă, consultați urgent un medic.

Remedii naturale în cazul durerilor de cap

În primul rând, aerisiți încăperea și căutați să umeziți aerul din cameră ( eventual puneți o cârpă udă pe calorifer, dacă funcționează).

Evitați sursele de zgomot și căutați să vă goliți mintea de gânduri.

Dacă durerile au drept cauze stresul, puteți efectua tehnici de relaxare sau plimbări în aer liber.

Puteți face și un masaj cu mișcări circulare, începând de la tâmple.

Feriți-vă de analgezice, căci aceste obosesc ficatul și au efecte nefaste asupra rinichilor.

Puteți folosi aplicații de apă rece (sau caldă, dacă sunteți sensibili la frig ) sau chiar masajul cu cuburi de gheață în zonele dureroase.

În cazul durerilor de cap cauzate de medicamente sau de intoxicații, se recomandă postul, clisma sau ceaiuri din plante detoxifiante.

Dacă sunteți acasă, puteți folosi cataplasme cu felii de cartofi cruzi sau cu mentă opărită și răcită la temperatura camerei, puse pe frunte sau pe ceafă.

Puteți frecționa fruntea și tâmplele cu oțet sau cu spirt.

Frecționați puternic buricele degetelor mari de la ambele mâini cu ajutorul unui creion, al unui băț de chibrit sau chiar cu ajutorul celeilalte mâini.

De asemenea, uleiurile esențiale de lavandă, rozmarin sau mentă vă pot fi de folos. Frecționați cu ele tâmplele, fruntea și ceafa.

Puteți stropi și perna pe care vă culcați cu câteva picături.

Comprese cu frunze de varză. Se înfășoară picioarele cu frunze de varză, în special seara, la culcare (compresa se păstrează până dimuneața , iar în zilele libere se poate pune compresă cu frunză de varză și dimineața).

Comprese la picioare cu apă și oțet . Se pune în picioare ciorapi umeziți cu apă și puțin oțet (se înmoaie în apă cu oțet și apoi se storc) și peste ei se pun ciorapi uscați de lână. Stați cu această compresă și cu picioarele acoperite 1- 2 ore ( este bine să folosiți compresa seara, la culcare, și să o scoateți când vă treziți).

Aceste comprese au proprietatea de a agita circulația în partea de jos a corpului, atrăgând sângele din partea de sus în  partea de jos a corpului.

Băi calde de picioare: în apa caldă de 25-26°C  se pune o mână plină de sare și eventual două mâini de cenușă de lemn.

Se amestecă, se pune într-un vas și se fac băi de picioare timp de 12-14 minute. Aceste băi atrag sângele spre picioare, slăbind tensiunea de la cap. Ele au efect calmant și  pentru durerile de gât și cârcei.

Ceaiuri din plante cu efect calmant și analgezic:

   Infuzie de Ciuboțica- cucului ( Primula officinalis )  – o linguriță plantă la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Acest ceai are efecte deosebite în  durerile de cap pe bază nervoasă și în migrene.

  Infuzie de roiniță ( Melissa officinalis)

– o priză de roiniță (cât se ia între primele trei degete de la mână) într-o cană de apă clocotită se lasă să stea 10 minute.Se bea rece, cu înghițiuri mici, 2-3 căni pe zi. Cura durează minimum 3 săptămâni. Acest ceai este cel mai bun în caz de migrene.Infuzie de urzică (urtica dioica )

–o linguriță plantă la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Infuzie de roiniță, mentă (Mentha piperita) și salvie (salvia officinalis) în părți egale.

–o linguriță din amestecul de plante la o cană cu apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi.

Infuzie de coada-șoricelului (achillea millefolium)–o linguriță plantă la o cană clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Acest ceai are  efecte deosebite în  durerile de cap puternice insuportabile.

      Infuzie de pelin (artemisia absinthium ) – o priză mică de pelin se lasă să stea 3 secunde într-o ceașcă cu apă fierbinte. Se bea timp de 3 săptămâni cate o ceașcă de ceai de pelin rece zilnic. Acest ceai este benefic pentru durerile de cap deasupra ochilor și la nivelul frunții. Ceaiul se bea cu înghițituri mici de-a lungul zilei, nu tot o dată. Nu se depășesc 3 săptămâni.

Cele mai eficiente produse contra durerilor de cap Click aici!

Sursa: ECHILIBRARE NATURALĂ OPTIMALĂ de  Angela Elena Beju

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *