Helminti – cum actioneaza asupra sanatatii?

Cum actioneaza helminti asupra sanatatii dumneavoastra?

In ce fel actioneaza helminti asupra gazdei sale? Exista 3 mecanisme de actiune.

Actiunea mecanica a helmintilor asupra organismelor si tesuturile corpului uman

            Actiunea mecanica a parazitilor asupra organismului gazdei este destul de variata si reprezinta uneori cauza principala a complicatiilor grave.

            Un vierme de 10 metri cu greu va poate sa se desfasoara pe toata lungimea interstinului uman, care este in medie de sapte metri si jumatate (daca ar putea sa se intinda. iar 2.5 metri ar atarna in afara organismului uman). Este de inteles ca paraziti cu aceasta lungime trebuie sa se ”impatureasca” intr-un fel, mai ales daca helmintul nu este singur, ci in compania a doi-trei “frati su surori”. Infasurandu-se, helmintul ploate bloca lumenul interstinal ( oculuzie interstinala, anetezie, operatie) sau comprima cu masa sa peretele intestinal ( ischemie, ruperea peretelui, infestarea cavitati abdiminale si, din nou, anestezie, operatie).

           In afara de aceasta, parazitii au organe de fixare ( ventuze, carlige).

Astefel se pot fixa in diverse feluri. Se pot lipi usor, cat sa nu fie antrenati de secretile intestinale, sau se pot atasa astfel incat mucoasa intestinala , la locul de fixare, incepe sa se erodeze. Interactiunea mecanica in acest caz are drept urmare hemoragia, iritarea terminatiilor nervoase  ( durere), iar in cazuri grave  – necoza intestinala (din nou la spital, anaestezie, operatie!).

           Exista o serie de helminti, care nu se localizeza in intestin, ci in alte organe, Echinococul, in afara de ficat, unde produse chistul hidatic hepatic, se poate dezvolta in creierul uman. Maindu-se in volum si craniul fiind rigid, el stimuleaza aparatia edemului cerebral si produse ischemie cerebrala, cu dezvoltarea ulterioara a afrofiei corticale. Urmarile atrofiei scoartei cerebrale si le poate imagina fiecare.

         Unii paraziti se adapteaza atat de bine in caile biliare, incat blocheaza uneori in tatalitate eliminarea bilei. Asemenea pacienti ajung deseori in spitalele de boli infectioase cu diagnosticul de “hepatita” sau la chirurgie cu suspiciune de “litiaza biliara”.

         Schistosomele se depun in venulele diferitelor organe, producand hemoragii la nivelul acestora.

         Este important sa amintim si toxocorele, care, localizate in retina provoaca orbire.

                              Concurenta pentru substantele nutritive

        Parazitii se hranesc cu substante pe care le iau organismul gazdei care uneori pot ajunge in cantitati importante , spolindu-l astfel de cele necesare.

        Astefel de paraziti, ca anchilostomele ( cei care provoaca anchilostomiaze –  Ankoyostoma duodenale), suctioneaza sange din capilarele intestinale si, in cazul unei supravietuiri indelungate in orgaismul gazdei, produc o anemie grava.Alti helminti consuma o importanta cantitate de vitamine ( mai ales B12, neceare pentru hematopoiaza, de asemenea A si C), oligoelementele ( cuprul participa la procesele de protectie imunitara) si zaharuri. Capacitatea helmintilor de a asimila zaharurile ( glucoza) explica un semn al helmintiazei – senzatia de forme accentuata.

       Helmintii provoaca anumite dificiente la nivelul organismului uman.

Daca anumite substante nutritive ajung in mediul intern in cantitate insuficienta, atunci apare necesitatea administrarii lor repetate in organism ( gustari mai dese) sau a consumului de rezerve.Rezervele epuizate sa refacute cu greu, deorece in intestin locuieste un “solitar” ( cum este adesea viermilor lati) sau un alt “partener” care ne spoliaza ( prin osmoza)de ceea ce am ingurgitat. Dupa un timp  – carenta de substante nutritive va incepe sa-si spuna cuvantul asupra stari generale de sanatate a omului, a functiilor organelor si sistemelor sale.

Actiunea alergica

Reactiile toxico-alergice produse de paraziti, sunt cunoscute de multa vreme. Ele sunt rezultatul interactiunii cu helmintului, aflat in diferite etape de dezvoltare, cu sistemul imunitar algazdei. Unii dintre helminti, in cursul unor etape de viata, secreta anumite substante, asa numitele toxioide, care sunt substante toxice foarte puternice. Absorbindu-se in sange toxicoidele se raspandesc in organism si actioneaza in primul rand asupra tesuturilor nervoaase si muscular. O parte considerabila a parazitilor  reprezinta o sursa de toxicoide chiar si dupa moartea lor, cand substantele otravitore sunt eliminate in organismul gazdei ca urmare a distrugerii invelisului parazitului. Din aceasta cauza nu este suficient sa distrugem parazitii ; ei trebuie eliminati imediat din organism, prin tratament. In literatura de specialitate sunt descrise cazuri ale complicatiilor toxice grave la paraziti carora le-a fost efectuata dehelimintizarea ( tratarea infestarii cu helminti), fara utilizarea unor remedii care sa grabeasca eliminarea parazitului din organism.

          Componenta alergica a actiunii patazitilui este foarte des legata de migratia larvelor in organismul uman, acre poate fi urmarita luand exemplul ascaridiozei.

 

 

 Sursa: Gazde fara voie – Olga Butakova ( Compania Coral Club)

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>