Lumina artificială excesivă – cum ne afectează sănătatea?

Lumina artificială excesivă – un trigger al virusului West Nile?

refrigerator-2520412_1280

„Ce e prea mult strică”. De câte ori nu am rostit acest proverb? Totuși, nu ne-am gândit că se poate aplica și în privința luminii. Să ne înțelegem: Nu ne referim aici la lumina naturală, de care trebuie să profităm cât mai mult, întrucât efectele ei benefice asupra organismului sunt multiple. Ne referim la lumina artificială. Deși mai multă lumină artificială se traduce în productivitate si siguranță mai mare în cazul oamenilor, aceasta comportă riscuri la care poate nu ne-am gândit până acum. Problema iluminatului artificial excesiv afectează deja jumătate din Europa și un sfert din America de Nord. Până nu demult, singurele surse de lumină noaptea erau luna sau vulcanii, fulgerele și altele. Luminile urbane puternice afectează organismele vii, ale căror cicluri reproductive sunt influențate și ale căror ceasuri biologice sunt desincronizate.  De pildă, păsările migratoare sunt atrase de clădirile înalte și puternic iluminate, zburând în jurul lor până la epuizare sau chiar ciocnindu-se mortal de acestea.

Potrivit unui studiu recent, expunerea la lumina artificială pe timpul nopții influențează reacția sistemului imunitar al anumitor păsări, cu urmări grave. De pildă, banalele vrăbiuțe devin mai vulnerabile la virusul West Nile. După cât se pare, ele sunt „una dintre speciile de păsări ce joacă un rol major în transmiterea virusului West Nile în zonele afectate de poluarea luminoasă”, afirmă Meredith Kernbach, de la Universitatea din Sudul Floridei. „Aceste păsări sunt un vector principal al virusului West Nile. Țânțarii preferă să se alimenteze de la aceste păsări, trăind astfel în habitatele urbane, poluate cu lumini artificiale. La păsări, există un hormon asemănător cortizolului uman, care are rolul de a gestiona reacția la factorii de stres. Am crezut că acesta se va deregla, însă am constatat că acest hormon nu a fost afectat de lumina artificială din timpul nopții, așa că ne-am îndreptat spre studiul melatoninei ca posibil hormon responsabil” mai spune Kernbach.

london-1405911_640

„Este foarte important să înțelegem legătura dintre lumina artificială și bolile infecțioase precum cea provocată de virusul West Nile, deoarece astfel putem interveni pentru a întrerupe producerea acestor efecte. Știind că virusul West Nile are o perioadă de erupție, putem colabora cu autoritățile pentru a stinge luminile în perioadele cu cel mai mare risc de infectare”, afirmă Kernbach. Acest efect negativ se poate schimba sub diverse condiții de iluminat, prin urmare sunt necesare cercetări în acest sens pentru producerea unui tip de lumini care să nu afecteze hormonii de stres, mai spune ea.

 

Articol realizat și redactat de Mihaela Balint

 

Referințe: Proceedings of the Royal Society BDOI: 10.1098/rspb.2019.1051

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *