Masajul si efectele anatomice

     Dacă în articolul anterior am văzut ce este masajul și care poate fi scopul general al acestuia (click aici pentru articolul anterior), astăzi vom vedea în mod concret care sunt beneficiile masajului asupra întregii noastre “anatomii”.
     O înțelegere de bază a anatomiei poate da sens și scop masajului și aceasta deoarece corpul uman funcționează ca un întreg, lucrând întotdeauna pentru a menține echilibrul intern, proces cunoscut ca homeostazie (pune cuvântul asta în italic și bold, iar apoi lasă între paranteze lângă el explicația: (din limba greacă veche: homois – același și stasis – stare)). Este imposibil să acționezi asupra unei părți a corpului fără să afectezi întregul.

 Masajul și mușchii

stiati ca

     Pentru a funcționa în mod corespunzător, mușchii necesită o cantitate mare de nutrienți. Sângele îi alimentează cu glucoză și oxigen, iar după aceea îndepărtează “deșeurile” produse în urma folosirii mușchilor, sub formă de acid lactic și uree. Acolo unde mușchii nu se relaxează suficient după folosire, “deșeurile” pot rămâne în mușchi, încetinind circulația și absorbția de nutrienți. Aceasta cauzează rigiditatea și creșterea tonulului de repaus. În timp, toate acestea pot rezulta în formarea țesutului fibromatos – în termeni populari, “noduri” – care la atingere se simt duri și denși și restricționează sfera normală de mișcare. 
     Masajul ajută mușchii pein stimularea și ușurarea procesului firesc al corpului. Deșeurile, precum acidul lactic, sunt deblocate din fibrele musculare, permițând mușchilor să se miște firesc. Combinată cu beneficiile relaxării mintale, creșterea tonusului muscular este optimizată.

Masajul și sistemul nervos

tratamentenaturiste.ro va pune la dispozitie o gama variata de tipuri de masaj, servicii si produse. Pentru detalii, click aici!

     Sistemul nervos este metoda de comunicare atât în interiorul corpului, cât și cu mediul înconjurător. Este, în esență, mijlocul nostru de a interacționa cu lumea exterioară prin stimuli care determină care este cel mai potrivit mod de acțiune. 
     Masajul stimulează sistemul nervos central prin nervii periferici din piele. Aceasta, în schimb, sporește activitatea sistemului nervos autonom, cunoscut și ca SNV (sistem nervos vegetativ). Acolo unde suprasolicitarea unui sistem component din ansamblul sistemul nervos se întâmplă, efectul terapeutic al masajului redresează echilibrul intern, permițând corpului să se odihnească și ca procesele regenerative să aibă loc. 

Masajul și sistemul circulator

     Sângele este sistemul de transport al corpului uman, furnizând, așa cum am menționat anterior, nutrienți mușchilor și organelor și transportă pentru eliminare deșeurile metabolice. 
     Tocmai acest proces este îmbunătățit de către masaj. Acesta ajută la îmbunătățirea circulației prin stimulare. Rezidurile sunt transportate prin capilare și vene, îmbunătățind calitatea transportului nutrienților către mușchi prin artere și capilare din nou. De asemenea, efectul liniștitor al masajului pot avea efecte benefice asupra activității inimii și a ritmului de bătaie al acesteia. 

Masajul și sistemul limfatic

     Sistemul limfatic, care rezultă din sistemul vascular este un mijloc de transport care drenează țesuturile și celulele. Acesta are propriul sistem de vase de sânge: vasele superficiale drenează fascia ( o bandă sau o “pânză” de țesut conjunctiv, în special colagen, sub piele care atașează, stabilizează, închide și separă mușchii și alte organe interne), în timp ce vasele mai profunde drenează organele.
     Limfa constă dintr-un lichid limpede format din plasmă, grăsimi care nu sunt transportate prin vene, proteine, celule maligne și resturi celulare. În timp ce nu există o pompă centrală musculară, activitatea scheletului și respirația profundă ajută fluxul limfei. 
     Masajul stimulează eliminarea deșeurilor metabolice, contribuind astfel la menținerea sănătății organismului. Fluidele excesive sau efectele leziunilor sunt filtrate prin intermediul vaselor limfatice și a nodurilor, ajutând organismul să se repare și să se recupereze mai repede de la traume.

 Masajul și pielea 

     Pielea este cel mai mare organ al corpului, fiind interfața dintre noi și lumea din jurul nostru. Este un organ de excreție, prin transpirație, care reglează și temperatura corpului. Senzorii de recepție ne furnizează feedback imediat despre mediul extern. Pielea ne protejează de bacterii, microrganisme și alte lucruri dăunătoare. Diferiți receptori comunică cu sistemul nervos central și sunt foarte sensibili la atingere, presiune, durere și schimbări de temperatură.
     Masajul îmbunătățește pielea prin creșterea alimentării cu sânge la nivel local, ajutând astfel la menținerea elasticității. Aplicarea uleiurilor nutritive și frecarea pielii oferită prin masaj ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la hidratarea pielii la un nivel mai profund.

tratamentenaturiste.ro va pune la dispozitie o gama variata de tipuri de masaj, servicii si produse. Pentru detalii, click aici!

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *