Principalele manifestari ale infestari cu helminti

Principalele manifestari  ale infestari cu helminti

Majoritatea bolilor parazitare sunt caracterizate de doua faze clinice: acuta si cronica.

        Faza acuta are loc in primele doua-trei saptamani de infestare, cea cronica – de la cateva luni la cativa ani.In formele grave ale bolii, faza acuta poate continua, in unele cazuri, pana la doua luni si peste.

Faza acuta

In faza acuta sunt caracterizate manifestari clinice cu caracter general, indiferent de ipul parazitului,de localizarea sa si de caile de migrare ale larvelor. Trtamentul helmintilor in faza acuta este conditionata de reactia alergica a organismului la parazit ( larvele care migreaza si etape;e timpurii ale dezvoltatii helmintilor).

      In aceasta perioada apar simptome ca: febra, erupti, edeme, durerii ale incheiturilor si marirea ganglionilor limfatici; este posibila si aparitia manifestarilor gastrointestinale, a semnelor respiratorii, marirea ficatului si a splinei. Uneori organele sunt afectate grav: miocardita, meningoencefalita, hepatita si s.a.

     Cel mai frecvent semn al alergizarii este crestearea, uneori consideraila, a eozinofilelor din sangele periferic, fapt usor de depistat la analizele obisnuite.Alte semne sunt: scaderea proteinelor totale din sange si modificarea electroforezei: cresterea considerabila a imunoglobulinelor, mai ales a celor de tip E.

Faza cronica

Manifestarile clinice ale fazei cronice a helmintilor depind in mare masura, de numarul parazitilor si de localizarea lor . De regula parazitarea ca un exemplu solitar nu creaza probleme  deosebite gazdei. Simptomele bolii se manifesta atunci cand numarul  al helmintilor depaseste un anumit prag, caracteristic fiecarui tip, sau atunci cand un parzait solitar “uita” si incalca in mod flarand “ disciplina” ( cu un helmint lat, micut de doi metri, poate produce ocluzie intestinal).

Simptomle  generale ale cronicizarii helmintiazei corespund manifestarilor unei intoxicari indelungate: slabiciune, scaderea puterii de munca si a poftei de mancare, scaderea interesului fata de micile  (si nu numai) placeri ale vietii, scaderea in greutate, anemie. Periodic se observa febra usoara ( de pana la 38 grade C), pot apara modificari ale scaunului, senzatia de greutate subcostala, in partea dreapta , intoleranta la anumite alimente. In faza cronica se observa modificarea proceselor  de schimb in organism, determinate de absortia de catre helminti a substantelor nutritive esentiale, fapt ce provoaca deficit de vitamine, minerale, aminoacizi, si alte componente nutritive. Drept rezultat apar: astenia, anemia, stari imunodeficitare, si alte semne generale. Afectarea sistemului nervos poate cauza imbolnavirilor infectioase si virale dese. Parazitarea indelungata cu helminti sporeste riscul aparitiei unui cancer, determinat atat de modificarile sistemului imunitar, cat si de actiunea indelungata a helmintilor asupta tesuturilor si organelor gazdei.

       Incheind scurta descriere a manifestarilor generale ale helmintilor trebuie sa mentionam ca acestea nu sunt specifice doar acestei grupe de boli ale organismului uman. Simptome similare au zeci de alte boli, inclusiv boli neinfectioase. Stadiul de larva al ascaridiozei si strongiloidozei se manifesta, in prncipal, print-un tablou similar cu cel al pneumoniei. Eruptiile dureroase, avand in vedere ecologia si “ parfumurile”, se intalnesc deseori in practica medicala. Simptomele unei intoxicatii cronice se observa in cazul babalei amigdalite cronice descompensate, iar anemia poate avea etiologie foarte diferita ( incepand cu gastita si teminand cu cancerul).

     In acelasi timp, unii helmintii produc simptom destul de specifice alae prezentei lor in organismul uman, De exemplu, trichineloza are un tablou clinic destul de clar si de pronuntat. Insa aceasta afectiune nu se intalneste atat de des incat oricine, fara execeptie, sa se poata orienta in diagnisticarea eu si, mai ales, in tratament.

       Din cele descriere este cert ca actiunea helmintilor este multipla, impredictibila, find, fara discutie, periculoasa pentru viata gazdei.

      Concluzia este una sigura: trebuie sa scapam de ei!

Produse antiparaziti detalii click aici!

 

 Sursa: Gazde fara voie – Olga Butakova ( Compania Coral Club)

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *