Produsele de curățenie – Cât de sigure sunt?

Produsele de curățenie ­și sănătatea!

clean-1346683_1280

Ne place să ne păstrăm locuința curată și parfumată. Suntem conștienți de valoarea curățeniei asupra sănătății familiei noastre. Așa că, în mod periodic, avem grijă să ne punem la punct stocul de produse de curățenie, care mai de care mai eficiente, mai parfumate, mai puternice. Și, într-adevăr, este foarte important ca, în mod regulat, să inspectăm fiecare colțișor al casei, să eliminăm praful de pe toate suprafețele, să avem geamurile curate și să ne împrospătăm hainele și așternuturile. Însă înainte să ne apucăm de treabă, e bine să facem o inspecție și la dulapul cu detergenți. Am putea rămâne suprinși  după ce le citim etichetele cu ingrediente. Am putea să nu-i mai considerăm aliații noștri în curățenie și sănătate. De ce spunem asta?

European Community Respiratory Health Survey (ECRHS III) a realizat un studiu pe parcursul a 20 de ani asupra a 6 235 de femei și bărbați având vârsta de aproximativ 34 de ani în cadrul unor centre medicale din mai multe țări. Participanții la studiu au fost intervievați cu privire la utilizarea produselor de curățenie de uz casnic atât sub formă de spray, cât și sub formă de lichid și le-a fost monitorizată periodic capacitatea pulmonară.

Rezultatele studiului

Rezultatele au fost compilate și analizate de o echipă internațională renumită formată din 28 de cercetători din nouă țări, condusă de oameni de știință din cadrul Universității Bergen din Norvegia. Studiul a fost publicat recent în revista American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Iată câteva dintre aceste rezultate care ne pun serios pe gânduri: 

  • Întrebuințarea săptămânală a produselor de curățenie nenaturale are un efect la fel de dăunător asupra plămânilor ca și faptul de a fuma 20 de țigări pe zi.

Toată lumea știe care sunt pericolele fumatului. Printre multele efecte grave ale acestuia se numără capacitatea pulmonară redusă, ca urmare a deteriorării țesuturilor interne delicate ale aparatului respirator. Șocant este că studiul realizat de ECRHS III a dezvăluit că în cazul femeilor care folosesc produsele de curățenie nenaturale cel puțin o dată pe săptămână s-a constatat aceeași reducere a capacității pulmonare ca a persoanelor care au fumat un pachet de țigări în același interval de timp.

  • Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații.

Deși există o strânsă legătură între bolile respiratorii și femeile care făceau curățenie acasă sau la muncă, nu același lucru se poate spune și în cazul bărbaților. Asta nu înseamnă că bărbații nu au fost deloc afectați.  Însă s-a constatat că plămânii lor pot suporta o mai mare expunere la poluanții de mediu înainte de a înregistra o reducere a capacității pulmonare similare cu a femeilor. Iar această descoperire este și mai tulburătoare, dacă ne gândim că femeile au mai des tangență cu produsele de curățenie decât bărbații.

  • Faptul de a face curățenie acasă implică tot atâtea efecte nocive ca și faptul de a face curățenie ca activitate ocupațională.

Studiul  ECRHS III a încadrat participanții în următoarele categorii: „persoană care nu face curățenie”, „persoană care face curățenie acasă” și „persoană care face curățenie ca activitate ocupațională”. Surprinzător,  grupul încadrat în categoria de persoane „care fac curățenie acasă” a înregistrat același declin al capacității pulmonare ca și grupul celor „care fac curățenie ca activitate ocupațională”. Faptul de a folosi produse de curățenie în mediul familiar și relaxant de acasă poate de fapt să conducă la o oarecare neglijență. De exemplu, să nu se folosească echipamentul de protecție necesar, ceea ce are ca rezultat pericilitarea sănătății.

  • Detergenții lichizi sunt la fel de periculoși ca și cei sub formă de spray.

Cercetătorii au crezut inițial că produsele de curățenie administrate sub formă de spray sau care formează vapori ar fi mult mai periculoase decât cele aplicate sub formă de lichid sau de gel. Însă în urma studiului, s-a constatat că tipul de administrare nu schimba cu nimic incidența efectelor nocive.

  • Amoniacul, clorul și detergenții pe bază de amoniu cuaternar, precum și alte substanțe chimice periculoase sunt principalii vinovați.

În concluziile lor, cercetătorii au afirmat că „expunerea pe termen lung la substanțe iritante precum amoniacul și clorul folosiți în curățenia casei poate provoca modificări fibrotice sau interstițiale la nivelul țesutului pulmonar. Iar asta va duce la un declin accelerat al capacității vitale pulmonare (CVP)”.

  • Femeile ce folosesc frecvent produse de curățenie nenaturale au un risc mai mare de îmbolnăvire de astm și de alte afecțiuni respiratorii.

Cercetătorii au observat în cazul participanților la studiu care foloseau periodic produse de curățenie o incidență mai mare a cazurilor de astm. Iar numeroase studii recente au stabilit o legătură clară între folosirea produselor periculoase de curățenie și declanșarea astmului.

  • Efectele se cumulează în timp.

Dacă sunt inhalați regulat în țesuturile pulmonare sensibile, agenții chimici precum amoniacul, înălbitorii pe bază de clor, dezinfectanții cu amoniu cuaternar și alte substanțe chimice vor provoca în timp probleme respiratorii. După cum au declarat cercetătorii, „expunerea la substanțe chimice destinate curățeniei poate duce la declinul accelerat al funcției pulmonare și la obstrucționarea cronică a căilor respiratorii. Inflamarea, oricât de mică, de-a lungul multor ani, poate provoca daune persistente asupra căilor respiratorii”.

Concluzii

soap-3809466_1280

Pentru majoritatea femeilor, care se străduiesc să mențină o casă curată și sigură, rezultatele studiului realizat de ECRHS III îndeamnă la acțiuni urgente.

Dacă încă nu ați făcut-o, renunțați la produsele de curățenie care conțin amoniac, la dezinfectanții pe bază de amoniu cuaternar, la înălbitorii pe bază de clor și la alte produse chimice periculoase. Atenție! Aproape toate produsele de curățenie conțin aceste substanțe chimice. Printre acestea enumerăm detergenții de baie, de toaletă, de duș, degresanții, produsele de înlăturat pete, de curățat podele și pardoseli, de curățat geamuri și cei destinați pentru toate tipurile de suprafețe.

Din fericire, tot mai multe companii în domeniu s-au concentrat pe realizarea de produse de curățenie sigure și naturale, care să nu pună în pericol viața. Gama de produse oferite este extrem de variată. Trebuie doar să ne facem timp să le căutăm. Merită efortul, dacă ne gândim că este spre binele nostru și al întregii noastre familii!

Va recomandam cele mai bune si sigure produse pentru ingrijirea locuintei. Click aici pentru produse eco, fara substante chimice!

 

Articol realizat și redactat de Mihaela Balint.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *