Sănătatea este în mâinile tale

Sănătatea este în mâinile tale

Partea întâi

 În prezent, conceptul de “stil de viață sănătos” este cât se poate de mediatizat și de dezbătut. Se poate spune chiar că aproape toată lumea își poate da cu părerea pe această temă. Întrebarea care se ridică în mod firesc este: “Mai este ceva ce aș putea afla?…ceva ce nu știu deja?” Poate ați remarcat și dumneavoastră în mod personal, că foarte multe dintre ideile/metodele/rețetele care sunt vehiculate ca răspuns la eternele întrebări, precum: “Care stil de viață este mai sănătos?” sau “Pe care să-l adopt?” se contrazic.

 Este foarte adevărat că există mulți factori pe care niciunul dintre noi nu îi poate influența când vine vorba de sănătate, precum: nivelul ridicat de boli în rândul populației, dezinteresul guvernelor față de cetățenii în vârstă, rata ridicată a mortalității infantile, servicii medicale limitate și inadecvate oferite în mediul rural, insuficiente fonduri alocate sectorului medical, iar lista poate continua. Sau greșeli care țin  de noi înșine: consumul excesiv de alcool și tutun, un stil de viață sedentar, dezechilibru în dietă etc.

 Deși nivelul de dezvoltare al unei anume țări aduce vaste beneficii traiului și mărește speranța de viață a populației, obiceiurile adoptate pe parcursul copilăriei sunt de o importanță vitală.

 Se spune că a fi sănătos depinde într- măsură de 20-25% de moștenirea genetică, 20-25% de mediu, dar 60-65% de obiceiurile de viață. Cu alte cuvinte, factorul major de sănătate este atitudinea ta în ceea ce privește sănătatea și propriile aspirații către un stil de viață dinamic și energic.

 Toată lumea se luptă pentru fericire și pentru o viață lungă, sănătoasă și beatifică. Totuși, aceasta presupune a avea cunoștința și înțelegerea corespunzătoare și provocarea de a trăi într-un mediu oportun, hrănindu-se cu alimentele propice.

 Când ar trebui oamenii să înceapă să fie preocupați în privința unui stil de viață sănătos și fericit?

 Când fetusul este conceput;

 În etapă copilăriei (astfel, acestea vor deveni un reflex pentru viitorul adult)

 Înflorește pe parcursul tinereții, iar la bătrânețe se vor vedea și se vor trage beneficiile unui stil de viață sănătos.

 

 Copiii sunt în general descriși ca picturi aduse la viață pe pânzele părinților. Dacă schițele acestor picturi sunt trasate cu atenție, talent și dedicare de la bun-început, vor deveni opere de artă. De aceea, este important să le fie imprimate copiilor obiceiuri de viață sănătoase încă din copilărie.

 Care sunt câteva dintre aceste obiceiuri, numite de către mongolezi “reguli de aur pentru o viață lunga”?

 Următoarea parte din această serie de articole, intitulată “Sanatatea este în mâinile tale”, va răspunde la această întrebare.

 

Sursa: Autor Nicu Ghergu

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *