pentru organism stresul este la fel de distructiv ca un explozibil

Stresul: O bombă ce poate fi dezamorsată!

Atenție ! Puternic infamabil! Pericol de explozie! De câte ori nu am văzut asemenea inscripții  pe lucrurile cu care umblăm zi de zi ? Sprayuri, lacuri și vopsele . Da, cu toții am auzit despre gaze și alte elemente chimice care explodează ușor.

Cu toți cunoaștem (cel puțin de la desenele animate) puternicul explozibil TNT sau trinitrotoluen. Ceea ce este însă surprinzător la acest explozibil puternic este că focul nu îl poate detona. Daca i se dă foc singurul lucru pe care îl face este o sfârâială puternică și mult fum, dar nu explodează! Singurul mod de a-l detona este prin presiune sau șoc mecanic . Același butoi plin de TNT care aprins face focul unei petarde umezite și desfăcute, atunci când este lovit cu un ciocan năruiește un munte!

Dar care este legătura între TNT și stres?

De ce oameni care au suportat în viață cu demnitate nedreptăți strigătoare la cer, păstrându-și demnitatea și calmul, ajung să își piardă firea din cauza unei vorbe stângace spuse de un copil?

De ce Oameni care au îndurat cu demnitate chinuri groaznice, pierderi cumplite și au trecut cu brio peste mari tragedii în viață ajung să „explodeze”,  sau să clacheze din nimicuri – poate o glumă spusă de un vecin sau o pierde măruntă în viață?

De ce oameni care zeci de ani au fost cunoscuți pentru firea lor veselă, pentru plăcerea de a se plimba prin parcuri, de a admira natura, de a petrece timp cu familia, ajung să nu își mai găsească plăcerea în aceste lucruri? De ce  nu mai pot fi scoși la o plimbare de către prieteni, sau nu mai pot fi făcuți să zâmbească când văd o floare?

Răspunsul la toate aceste întrebări este stresul! Stresul este pentru om ceea ce este presiunea sau șocul mecanic pentru TNT.

Așa este și cu fiecare dintre noi.

Pe de altă parte stresul este și o bombă cu ceas. Nu se pune problema DACĂ stresul ne va afecta viața ci CÂND! Nu există îndoială că stresul netratat astăzi ne va trimite factură mâine. Când vine vorba de stres singura întrebare fără răspuns este: Cât timp putem să neglijăm stresul astfel încât  sănătatea fizică, mentală, relațiile de prietenie cu cei din jur sau alte lucruri la care ținem mult să dispară?.

Dacă ești stresat nu ignora problema! Nu te minți singur că e doar o oboseală trecătoare! Indiferent CÂT ești de stresat TE POȚI VINDECA. Stresul se poate ameliora ! Și împreună vom vedea cum!

Iată de ce te invit să citești următoarele articole din serie unde vom analiza rând pe rând câteva lucruri simple și practice pe care le putem face pentru a diminua considerabil stresul din viața noastră !

De multe ori când vrem să facem cuiva drag un cadou ne decidem cu greu asupra lucrului pe care să-l facem cadou. Dorim să fie practic, să aducă bucurie persoanei căreia îl dăruim. Să fie ceva care să-l facă să-și aducă aminte cu plăcere de noi. Și nu în ultimul rând să se încadreze în bugetul nostru. Ai vreun prieten stresat căruia ai dori să îi faci un cadou? Un cadou care să-l ajute cu adevărat? Dacă crezi că această serie de articole i-ar putea fi utile  trimite-i acest link. S-ar putea să fie exact ceea ce are nevoie chiar dacă pe tine nu te costă nimic! 

Share this post