Terapii specifice coloanei vertebrale

Din nou coloana vertebrală…

Când am fost ultima oară în cabinetul terapeutului Nicu Ghergu, am întâlnit un pacient care venise pentru un tratament la coloana vertebrală. Afecţiunile acesteia şi metodele de tratament care pot să-i redea sănătatea, constituie un subiect extrem de important în zilele noastre. În materialul de astăzi voi vorbi despre mai multe tehnici de masaj, dar în special despre un masaj care are capacitatea de a  debloca emoțiile negative garantat, organismul recăpătându-şi vioiciunea şi starea de bine inițiale. Cuvintele acestea par nesemnificative la prima vedere, dar acele emoţii negative,  pe care le ducem cu noi ani de zile ca pe o povară, ne influenţează viaţa într-un mod nefiresc. Apoi ne întrebăm de ce  lucrurile merg prost… După cum bine ştim cu toţii,  coloana este legată de toate organele principale ale organismului.

20170705_152118

Când durerile te conduc direct la urgenţă…

Cu ceva timp în urmă, Marian G., 48 ani,  a  suferit o intervenție neobişnuită la coloana vertebrală. După cum ne-a povestit dumnealui, au trecut   vreo zece ani de când a fost diagnosticat cu discopatie lombară. Aceasta, în timp, a degenerat în hernie de disc. Destinul  i-a pus în faţă o problemă serioasă, care necesita o cale de vindecare pe măsură. Marian  ştia, din exemplele  pe care viaţa  i le scosese în cale, faptul că, în cazul acestui diagnostic, o  alegere greşită te poate conduce în câţiva ani, spre scaunul cu rotile.

Când durerile l-au forţat să ajungă în câteva rânduri  la urgenţă, a căutat o metodă care să-i ofere promisiunea unei vindecări. A încercat mai întâi varianta ieftină şi uşoară, mergând la un terapeut care, prin nişte metode specifice învăţate de la un preot bătrân, repunea scheletul uman pe linia naturală. Conform mărturiilor multor pacienţi, omul era capabil să rezolve chiar şi hernii de disc în doar  câteva minute. Numai că Marian nu a avut norocul acesta. După două şedinţe la „trosnitorul de oase” , acesta a recunoscut că nu poate să îl vindece. A mărturisit, de asemenea,   că i se întâmplă un eşec de acest fel la o sută de pacienţi şi, din nefericire, subiectul nostru de astăzi este unul dintre aceste cazuri.

20170705_152200

Sănătatea, mai importantă decât orice

Prin urmare, Marian a încercat metoda clasică, cerând părerea mai multor profesori doctori specializați în coloană vertebrală, însă nu a fost mulţumit de soluţiile ce i s-au propus. Cu alte cuvinte, o intervenție chirurgicală clasică nu numai că ar fi fost prea scumpă pentru el, dar operaţia nu-i  garanta nicicum vindecarea. Dacă ar fi garantat-o, poate ar fi meritat să găsească resursele financiare necesare. În fond, ce poate fi mai important pe lumea asta decât sănătatea? Prin urmare, a optat pentru o intervenție neinvazivă, pe care, din fericire, a avut curajul să o încerce. Metoda este una recent folosită în România, și se numește diskefix. Nu știu de ce, dar căutând pe Internet, nu am mai găsit acest fel de intervenție… În fine, ideea era ca, mai târziu, spatele să nu-i creeze probleme.  Astăzi, aflând despre faptul că terapeutul  Nicu Ghergu folosește mai multe metode de terapie ale coloanei, s-a gândit să vină la un tratament pentru întreţinere. Căci, nu-i aşa? Când ştii că, în materie de sănătate, ai o vulnerabilitate, te focusezi mai mult pe acel segment.

O încălzire uşoară…

Îmi deschid reportofonul şi devin foarte atentă…Terapeutul îi face lui Marian  anamneza, după care îi stabilește o schemă de tratament cu totul specială. Este vorba despre un set de metode care, aplicate, vor vindeca nu numai partea fizică a corpului, ci şi partea emoţională. Mie îmi sună foarte frumos. După cum îmi este obiceiul, îl rog pe specialist ca, în timp ce lucrează ,  să-mi povestească ce face și de ce. El zâmbește aprobator și se conformează : ”începem cu o încălzire ușoară a coloanei, un masaj manual. Explicaţia este că, în contactul cu mâinile, corpul pacientului se umple cu energie benefică. În general, între mâinile terapeutului și pacient se creează o afinitate, care se traduce  printr-o stare de bine și încredere. După ce îi face masaj cu propriile mâini, specialistul îmi spune că urmează să îi aplice un masaj magnetic, lucru care îmi pune un semn de întrebare. Apoi, adresându-se pacientului: „aş vrea să încercăm să deblocăm cel puţin  o emoție negativă!” Apoi precizează, ca  pentru reportofonul meu:  „emoţiile astea atât de distructive, le purtăm   fiecare dintre noi ani de zile,  ca pe nişte poveri”.

Masajul cu rollout – echilibru fizic şi emoţional

Expresia  feţei pacientului şi limbajul corpului arată încredere, ca şi cum ar exprima cuvintele: merg pe mâna dumneavoastră!!! Terapeutul îi vorbeşte despre  un masaj magnetic pe care-l va executa cu ajutorul unui instrument inventat de japonezi. Acest aparat, conceput de Facultatea de Chiropractică din Japonia, este unul cu adevărat  special. Se numeşte rollout, iar numele îi vine de la modul de folosire, acesta fiind folosit prin rulare. Mă uit lung spre terapeut.  Nu mi se pare nimic ieşit din comun la acest instrument. Explicaţia mă convinge: „Acest masaj magnetic este benefic pentru întreg organismul . Nu numai că  stimulează funcţiile măduvei spinării, implicit ale creierului, dar are legătură şi cu  buna  funcţionare a sistemului imunitar. Pe lângă faptul că aliniază vertebrele foarte bine, amplifică forța vitală, eliminând, aşa cum ţi-am spus mai devreme,  blocajele emoționale și mentale. Este ceva fantastic! Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca, atunci când fac acest masaj, emoțiile, începând de la griji, neliniști, supărări, etc, să iasă la suprafață. Poate vrei să ştii cum am ajuns la aceste concluzii. Ei bine, după o oră și ceva de tratament, unele persoane  încep să ofteze, altele plâng, unele îmi spun că parcă li s-a luat o piatră de pe inimă, etc. Am avut un pacient care mi-a spus că simte ca şi cum un munte i-ar fi fost  îndepărtat de pe spate. De obicei, emoţiile încep să se deblocheze după câteva zile de la şedinţa de masaj , iar efectele vin cu o intensitate la fel de mare ca şi dorinţa pacientului  în cauză de a evolua. Aceste persoane parcă aşteaptă demult o astfel de eliberare. Ca pe o mântuire…”

Sistemul energetic al organismului este dirijat de coloană

Explicația este logică deoarece, după cum ți-am spus și în alte dăţi, coloana guvernează tot sistemul energetic al organismului. Ei bine, fiind meridianul guvernator, după el se așează și emoțiile. Ca să înțelegi mai bine, unii care se lasă copleșiți de griji, se gârbovesc, alții își deformează coloana așa de rău încât ajung să meargă strâmb. Am  exemple de acest gen câte vrei.   Dar cel mai important lucru de reținut  este că sănătatea coloanei depinde în mare măsură de starea noastră emoțională. Așadar, aveți grijă cu emoțiile, deoarece ele reprezintă una dintre cele mai importante chei spre sănătate. Sunt două condiții majore pentru menținerea corpului în stare de echilibru : să conștientizezi că ai o problemă și, mai cu seamă,  să îți dorești să te vindeci! Apoi îmi demonstrează că pacientul are un potențial bun de sănătate: ”vezi culoarea roşie de pe spatele lui Marian? Ei bine, acest lucru  arată hiperemia, adică afluxul mare de sânge din această regiune a corpului. Cu alte cuvinte, faptul că sângele iese imediat la suprafaţă sub influenţa acestui masaj, arată potențialul mare de sănătate de care se bucură.

Musculatura paravertebrală şi buna funcţionare a coloanei

Apoi continuă:”Musculatura paravertebrală, situată  de-a lungul ambelor părţi ale coloanei vertebrale,   trage de aceasta. Când apar contracții puternice, omul își caută o poziție confortabilă. Oricât ar vrea el să stea drept, nu poate. Cu cât încearcă acest lucru mai mult, cu atât simte un disconfort mai mare. Durerile devenind insuportabile, omul ușor, ușor se încovoaie. Nu știu dacă ți-am mai spus, dar mușchii au propria memorie. Pentru reabilitare, au nevoie de repaus.

Un val de sănătate

   După o pauză în care nimeni nu a zis nimic, timp în care doar mâinile terapeutului lucrau în tăcere, întreb :acum ce faci acolo? „Acestea sunt punctele care au legătură cu relaxarea (îmi arată locul care se află undeva în zona cefei) . Aici se adună foarte mult stres.” Sunt curioasă de cremele pe care le folosește. „e un complex de produse care ajută foarte bine la relaxare, dar care sunt în același timp și antiinflamatoare. Una dintre din marile probleme din ziua de azi este inflamația. Marian confirmă că, înainte de a suferi intervenția numită diskefix, zona lombară i se inflama foarte des, iar durerile erau insuportabile. „Da, adaugă terapeutul, tipul ăsta de masaj pe care i-l fac lui Marian în momentul ăsta, aduce în corp un val de sănătate, iar în locul emoțiilor distructive se instaurează starea de bine. De aceea am considerat neapărat necesar ca, înainte de a face terapia la patul de jad, să fac tipul ăsta de masaj!”

Miresme vindecătoare

     Din când în când specialistul folosește un tip de ulei. Văzându-mi privirea insistentă și probabil întrebătoare, îmi satisface curiozitatea:”la masajul magnetic emoțional folosesc câteva picături de ulei esențial de lămâie.Trebuie  să-ți spun că lămâiul este un puternic drenant al emoțiilor negative. De exemplu, dacă pui câteva picături într-un birou, în care tensiunea plutește în aer , deci unde există foarte multă energie statică, dintr-o dată, ca prin minune, toată lumea începe să se simtă bine, se luminează”. Super, zic. Mie îmi place foarte mult lămâia verde… Gânditor, Nicu Ghergu emite o idee care mi se pare genială: „ aș face un experiment în mijloacele de transport în comun. Există  niște difuzoare, trebuie doar să pui niște esențe speciale și să le lași să meargă…  Ai să vezi că toată lumea va deveni fericită instant”. Ideea mi se pare  inedită. N-ar fi rău să-i sugerăm primăriței noastre chestia asta. Cum o știu eu pe doamna Firea, s-ar putea să fie  receptivă la această propunere. Numai o femeie ar putea fi convinsă cu astfel de… miresme vindecătoare!

Alinierea vertebrelor și eliminarea emoțiilor negative

   Apoi, când Nicu Ghergu mânuia mai cu foc instrumentul de masaj care îmi amintea de făcălețul bunicii, îi spun pacientului: Marian, dacă nu te-a bătut nimeni cu făcălețul, acum este momentul să te bucuri de acest tratament. Profită! Zâmbesc amândoi, iar specialistul i se adresează:” sa te gândești la un lucru de care  ai vrea să scapi în viața asta”. Pacientul aprobă ca și cum, instinctiv, deja ar face acest lucru. Nicu Ghergu adaugă :”acum se magnetizează foarte bine celulele, se polarizează…Acesta este un masaj cu multe succese la activ! Îl rog să-mi traducă. Cum adică se polarizează? „Pe lângă faptul că aranjează și realiniază coloana vertebrală, elimină emoțiile care ne țin prizonieri în tot felul de blocaje . Se face de 15 ori fiecare procedeu dintr-ăsta. Prin aceste presiuni pe care mă vezi că le fac,  se activează meridianele energetice. Apoi, către pacient : dacă doare, să-mi spui Marian!  Este posibil să doară, deoarece vertebrele care sunt un pic deplasate, se aliniază imediat”.

Conștientizarea problemelor, primul pas spre vindecare

  Sunt perechi de nervi care, sub influența presiunii pe care o fac, ce fac, de fapt? Transmit un impuls magnetic. Organele interne sau zona genitală – depinde de locul pe care îl stimulez – reacționează pozitiv și, de cele mai multe ori, vindecător. O zonă bine relaxată are toate șansele să se echilibreze. Detensionarea este benefică pentru întreg organismul . Este foarte important de reținut că acest tip de masaj  te ajută să-ți conștientizezi și tiparele emoționale. Să-ți dau un exemplu care, pe mine, m-a impresionat. Am avut la terapie un domn, care avea o funcție de conducere. Prin natura funcției pe care o deținea, era mai autoritar. Dintr-o dată văd că îmi spune : dom’ Nicu,  am senzația că îmi terorizez familia!…

    Am înțeles cam ce voia să spună, dar l-am lăsat să-mi povestească mai multe. Cum așa, domnule? Zice, eu nu prea fac diferența între ce este la serviciu și acasă. Tremură copiii ăia, săracii, în prezența mea, și se ascund care-ncotro. Ce ar trebui să fac în situația asta? Sigur că i-am dat câteva sfaturi, însă faptul că a conștientizat   problema, destul de gravă, l-a pus pe o linie corectoare.

Vibromasaj – o excursie cu o navă cosmică

Nicu Ghergu ne prezintă un aparat special în modul său caracteristic, așa cum ai prezenta un actor care urmează să intre în scenă: „Acesta este un aparat care face vibromasaj. Chiar dacă emite un bâzâit oarecum supărător, vibrațiile lui  sunt benefice pentru tot corpul, căci are capacitatea de a debloca toate meridianele. Pentru coloană este o adevărată binecuvântare! Îl invită pe Marian să îl probeze: dacă îți vin stări de vomă,  să îmi spui, adaugă el privindu-și pacientul în ochi . După ce prinde aparatul cu ambele mâini, Marian, oarecum distrat, îi spune că are  senzația unei călătorii cu o navă cosmică. Terapeutul râde. Ne mărturisește că  nu l-a mai folosit demult. Însă este un indicator extraordinar. Microvibrațiile pe care le generează, oxigenează sângele foarte bine. O să vezi, adaugă el, după ce te relaxezi, vei simți unde există paraziți în organism. Vei ști asta deoarece în acele locuri vei simți mâncărimi sau furnicături…

    Într-un final, bâzâitul vibraţiilor se opreşte. Marian coboară triumfător de pe ineditul aparat. Specialistul simte nevoia să adauge :  „microvibratiile acestea  îmbunătățesc mult circulația periferică. Dacă vrei ca aceste microvibrații să ajungă și să lucreze până în vârful capului, trebuie să ai corpul relaxat. Efectele produse de acest instrument sunt extraordinare: corpul se scutură de toxine, iar celulele  se oxigenează foarte bine”.

O terapie frumoasă și caldă – rolele de jad

     După toate aceste masaje şi vibraţii, Nicu Ghergu îl invită pe Marian să se întindă  pe patul de jad, pentru o terapie frumoasă și caldă care durează circa de 40 de minute. Am încercat pe propria piele acest aparat, am și scris un articol, de aceea știu că terapia îl va ajuta enorm pe Marian. Rolele de jad, care fac mişcări  de du-te – vino de-a lungul coloanei, netezesc deformările, detoxifică organismul, îl detensionează şi cresc mobilitatea trupului. Aceste role, încălzite la o temperatură de până la aproximativ 80 de grade, sunt de un real ajutor în cazul pacientului de față . Nu numai coloana are beneficii în timpul şi după şedinţa de terapie, ci toate celulele care alcătuiesc organismul vor fi înviorate, relaxate, vindecate.

   Într-adevăr, cunosc persoane cu o situație financiară foarte bună, care au achiziționat acest aparat pentru a-și întreține sănătatea. Căci, după cum spunea într-o altă întrevedere Nicu Ghergu, „dacă oamenii ar avea grijă de coloană, spitalele ar fi goale”.

    La sfârșitul terapiei cu role de jad, specialistul se întoarce spre Marian și îl întreabă: te simți bine? Acesta, aproape adormit ( semn că organismul s-a relaxat total) , dă din cap aprobator. Nicu Ghergu îi spune :”un sfert de oră nu te așezi, după care vom face niște exerciții fizice, special concepute să ajute coloana vertebrală.

De la tehnologie la exerciții individuale

    Cot la cot cu pacientul, Nicu Ghergu execută exercițiile, căci trebuie nu numai să îi spună ce să facă, ci să-i arate și cum. În timp ce ei fac exercițiile, eu încerc vibrațiile produse de „nava cosmică”. Prin zumzetul de vibrații, îl aud pe Nicu Ghergu dându-i instrucțiuni  pacientului său : ridică mâinile…trage mai mult,  mai mult… acum trage coloana ușor fără să o forțezi…vii acum așa cât poți de mult… e foarte important să faci asta… Ca și cum ai trage de coloană, te ridici acum ușor, din poziția asta … stai pe vine așa, acum pe coccis, capul drept… Apoi bat cu palmele pe membrele inferioare după care specialistul îi dă un ultim sfat : stai cu capul pe spate! Poziția asta îți dă drumul la tiroidă foarte bine. Nimeni nu ar mai avea probleme cu spatele dacă ar face exercițiile astea! Lucrează până și pe rinichi, în sensul că le deblochează energia. Astea sunt exerciții pentru acasă, îi spune râzând, terapeutul. Toate metodele și terapiile pe care le-am făcut astăzi împreună, ajută la decompresarea vertebrelor. Însă cu aceste exerciții fizice pe care tocmai le-am făcut, le dăm și puțină mobilitate. Acele bătăi la membre ating  meridiane foarte importante pentru organism. Chinezii, de exemplu, au ajuns la concluzia că toate bolile pot fi eliminate în felul acesta. După ce termină de povestit, umple un pahar cu apă și i-l oferă lui Marian.

    Ședința de terapii multiple s-a încheiat într-o notă veselă, iar înainte ca Marian să iasă din cabinet, Nicu Ghergu i-a alcătuit un set de instrucțiuni și au convenit data următoarei întâlniri.

Georgeta Istrate

 

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *